Cei care dau cu petarde pot plăti amenzi uriașe și pot ajunge chiar și la închisoare.
În toată țara sunt campanii ale Poliției și ale mai multor asociații pentru protecția animalelor împotriva celor care folosesc petarde și pocnitori în această perioadă.
Ce amendă uriașă plătești dacă dai cu petarde. Se poate ajunge și la închisoare
Conform Legii privind regimul materiilor explozive, sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei. Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.
Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Comercializarea articolelor pirotehnice, din categoriile cu nivel de risc foarte scăzut şi scăzut, către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
Cine poate vinde petarde și artificii
În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995 republicată, privind regimul materiilor explozive:
Vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii.
Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice se vor amenaja în afara imobilelor cu destinaţia de locuit.
Articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole, numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea inspectoratului teritorial de muncă şi a inspectoratului de poliţie judeţean şi după obţinerea acordului unităţii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă în a cărei rază de competenţă funcţionează.
Persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile cu nivel de risc foarte scăzut şi scăzut (de divertisment sau alte scopuri decât divertisment).
Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor