CCR a respins sesizarea lui Iohannis în cazul conflictului juridic cu premierul

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.09.2018 - 15:22
FOTO: Inquam Photos- Octav Ganea

Curtea Constituțională a respins, miercuri, sesizarea lui Klaus Iohannis privind conflictul juridic premier-președinte. Acesta din urmă a contestat desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului cât premierul Viorica Dăncilă s-a aflat în concediu.

SHARE

Şedinţa CCR a avut pe ordinea de zi un singur punct: "cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Prim-ministrul României, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, cerere formulată de Preşedintele României", potrivit News.ro

Klaus Iohannis a transmis, pe 3 august, preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, cererea de soluţionare a conflictului juridic, şeful statului contestând desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului pe durata absenţei Vioricăi Dăncilă, în perioada 6 - 13 august. 

Iohannis afirma că, prin desemnarea unui alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile prim-ministrului, Viorica Dăncilă şi-a arogat o atribuţie care, potrivit Constituţiei, aparţine altei autorităţi publice, respectiv şefului statului.

Citește și: Șeful statului, supărat că Dăncilă nu i-a spus pe cine lasă la conducerea Guvernului

"Or, viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, desemnat prin Decizia nr. 247/2018 să exercite atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului României, nu poate să conducă şedinţele Guvernului şi nici să semneze valabil actele adoptate de Guvern, aceste atribuţii revenind, în condiţiile art. 24 şi ale art. 27 din Legea nr. 90/2001, în mod exclusiv prim-ministrului învestit de Parlament", argumentează preşedintele în sesizare.

Şefu statului menţionează că atribuţia preluată de Stănescu este "conducerea operativă a activităţii Guvernului României”, afirmând că această noţiune "nu se regăseşte în Constituţie şi nici nu beneficiază de o definiţie legală".

Dragnea, bătaie cu Iohannis prin Dăncilă

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susţinea că preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la ”apogeul ridicolului” cu sesizarea depusă la CCR în privinţa unui conflict preşedinte-premier şi afirma că preşedintele a ţipat la telefon la premierul Viorica Dăncilă, din cauza rectificării bugetare, în care Administraţiei prezidenţiale i-a fost redus bugetul.

Dragnea a relatat că a vorbit cu Viorica Dăncilă, care i-a spus că îl va suna pe preşedinte, ”deşi nu era nevoie”, pentru a-i spune că îşi deleagă atribuţiile pentru a gestiona treburile curente ale Guvernului, nicidecum atribuţiile de premier, aşa cum au făcut şi Victor Ponta, Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose când au fost premieri.

Citește și: Iohannis contestă desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului

”Iohannis a fost informat de nişte securişti din Guvern sau nu ştiu de cine că doamna prim-ministru a numit premier interimar. 

Doamna prim-ministru mi-a spus că principala supărare a fost rectificarea bugetară şi a ţipat de mai multe ori la telefon. 

Nu e nimic nou.

S-a întâmplat şi când a fost vizita în Israel, pe acelaşi ton. 

Şi că o să spună la Bruxelles, la NATO, că nu mai poate merge”, a susţinut liderul PSD.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te