Câți piloți ucrainenei antrenează România pe avioane F-16. Când intră în bătălia cu Putin?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.03.2024 - 17:05
Câți piloți ucrainenei antrenează România pe avioane F-16. Când intră în bătălia cu Putin? - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Câți piloți ucrainenei antrenează România pe avioane F-16. Când intră în bătălia cu Putin? Ce spune președintele Klaus Iohannis despre acest demers?

SHARE

Câți piloți ucrainenei antrenează România pe avioane F-16. Când intră în bătălia cu Putin? Ce spune președintele Klaus Iohannis despre acest demers?

Piloți ucraineni, antrenați în România

Președintele Klaus Iohannis a aprobat pregătirea militarilor ucraineni în România. Este vorba despre zeci de soldați care vor învăța să folosească avioane F-16 la baza militară de la Fetești. În plus, șeful statului a dat undă verde și unor transporturi militare destinate Ucrainei.

Citește și: General SUA:Rachetele Rusiei lovesc Ucraina trecând prin spațiul aerian românesc. Ridicați avioanele

Președintele a informat Parlamentul printr-o scrisoare că a aprobat tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni.

Pe agenda şedinţei conducerii reunite a celor două Camere ale Parlamentului de luni se află scrisoare din partea preşedintelui Klaus Iohannis, prin care informează Parlamentul României că a aprobat tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni.

Informarea şefului statului a fost transmisă comisiilor de apărare şi va intra la vot pe ordinea de zi a următorului plen comun. Autoritățile nu au spus când va începe pregătirea, dar potrivit Digi24 spun că soldații ucraineni ar trebui să ajungă la baza aeriană de la Fetești în această vară. Antrenamentul pentru pilotarea avioanelor F-16 ar urma să se încheie la finalul anului.

Când va începe asaltul?

La începutul acestui an, oficialii au adus lămuriri cu privire la această situație. Iată ce spuneam despre data la care va începe asaltul. Șase piloți avansați zboară deja cu F-16 în Danemarca și vor fi gata să intre în luptă în primăvară.

Cel mai puțin experimentat grup în momentul de față este cel din Regatul Unit, care ar putea să nu fie pregătit până în 2025.

Se așteaptă ca un grup de instruire intermediar în Arizona să termine la sfârșitul acestui an, potrivit unui briefing din 4 ianuarie al Departamentului de Stat al SUA. Echipe terestre ucrainene învață, de asemenea, să întrețină aeronavele.

Avioanele F-16 sunt mai puternice, dar și mai fragile decât cele sovietice pe care le folosește acum Ucraina și necesită logistică și infrastructură specializate.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon este un avion de luptă american de superioritate aeriană pe care Kievul l-a cerut de la începutul invaziei la scară largă și este de așteptat să înceapă în sfârșit să îl primească în acest an.

A luptat în zeci de războaie și este folosit de multe națiuni. Designul poate fi considerat vechi, dar pentru Ucraina, cu flota sa slabă de MiG-29 sovietice, este o actualizare semnificativă.

Avioanele au nevoie de piste mai netede. Una dintre cele mai mari provocări va fi reapariția pistelor pe care Ucraina intenționează să le folosească fără a atrage atenția rușilor.

Noile avioane ar urma să intre în luptă la vară, însă rămâne de văzut cum vor avansa lucrurile.

Cum va influența F-16 frontul „înghețat” în atacuri de artilerie

Avionul F-16 va îmbunătăți capacitatea Forțelor Aeriene Ucrainene de a-și susține trupele terestre și de a intercepta bombardierele rusești înainte ca acestea să poată lovi ținte militare sau civile.

Însă experții au avertizat că avionul nu va schimva soarta războiului de unul singur. Necesită multă pregătire pentru a fi util.

Avioanele rusești atacă în mare parte ținte terestre, inclusiv ținte civile din orașe. Avioanele F-16 ar putea apăra spațiul aerian al Ucrainei, reducând presiunea asupra apărării aeriene de la sol, potrivit Kelly Grieco, expert la Centrul Stimson.

Citește și: VIDEO Prima dovadă că avioanele F-16 au ajuns în Ucraina? Piloții, antrenați în România

„În vreme ce Rusia vizează orașele Ucrainei, există un pericol foarte real ca lansatoarele de apărare aeriană ale Ucrainei să rămână fără muniție, încercând să angajeze fiecare salvă de drone și rachete rusești.. Dacă se întâmplă acest lucru, Rusia ar putea câștiga în mod implicit superioritatea aeriană asupra Ucrainei și ar fi capabil să aducă toată puterea de foc a forței sale aeriene”, a spus Grieco.

„Pentru a evita acest rezultat, Ucraina ar trebui să fie mai selectivă în angajarea acestor atacuri rusești sau trebuie să găsească rachete suplimentare pentru a intercepta aceste atacuri. F-16 are potențialul de a fi util în acest rol.”

Ucraina trebuie să suprime sau să distrugă bateriile sol-aer ale Rusiei, cum ar fi S-400.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te