Câte persoane și-au pierdut viața în timp ce se aflau la serviciu? Firmele nu respectă legislația

DE Alexandra Lupascu | 15.05.2024 - 08:45
Câte persoane și-au pierdut viața în timp ce se aflau la serviciu? Firmele nu respectă legislația Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Câte persoane și-au pierdut viața în timp ce se aflau la serviciu? Firmele nu respectă legislația Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

90 persoane si-au pierdut viata anul trecut la munca, potrivit Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale. Anul trecut s-au produs 14 accidente de muncă colective, în care au fost implicate 90 de persoane, dintre care 8 au decedat.

SHARE

Accidentele mortale cele mai numeroase s-au înregistrat în Alba – 7 accidentați (7,8% din totalul persoanelor accidentate mortal), Galați – 6 accidentați (6,7%), Gorj – 6 accidentați (6,7%) și Bacău, Bihor, Constanța, Iași, Maramureș și Neamț – câte 4 accidentați (câte 4,4% din totalul persoanelor accidentate mortal).

Un număr mare de accidente de muncă s-a înregistrat în București – 1.072 accidentați (22,1% din totalul accidentaților), Brașov – 288 accidentați (5,9%), Timiș – 258 accidentați (5,3%), Constanța – 189 accidentați (3,9%) și Maramureș – 175 accidentați (3,6%).

Sectoarele economiei naționale în care au fost consemnate cele mai multe accidente de muncă au fost: Comerț cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor – 449 accidentați (9,2 % din totalul accidentaților); Activitate nedeclarată – 442 accidentați (9,1%).

Câte persoane și-au pierdut viața în timp ce se aflau la serviciu? Firmele nu respectă legislația

”În România, în anul 2023, s-au înregistrat 4862 de accidente de muncă, față de 4974 în anul 2022, din care 90 au fost accidente mortale, față de 155 în anul 2022.

În marea majoritate a cazurilor, accidentele de muncă au cauze dependente de executant şi nu se constată o dinamică descendentă, decât relativ, 0,02 față de 0,03, ceea ce conduce la concluzia că procesul de instruire are de multe ori un caracter formal.

O pondere mare o au accidentele cu cauze dependente de mijloacele de producţie, echipamente tehnice de exemplu, în condiţiile în care cea mai mare parte a acestora au uzură fizică şi morală accentuate.

Din pacate, multe din aceste evenimente nedorite au ca rezultat pierderea definitivă a capacitații de muncă sau integrarea cu dificultate în viata socială a victimelor”, au transmis reprezentanții Ministerului Muncii.

Cele mai multe accidente sunt în domeniul construcțiilor

Construcții de clădiri – 253 accidentați (5,2%); Transporturi terestre și transporturi prin conducte – 250 accidentați (5,1%); Activități referitoare la sănătatea umană – 208 accidentați (4,3%).

Cel mai mare număr de accidente de muncă mortale s-a înregistrat în sectoarele Construcții de clădiri – 11 accidentați mortal (12,2% din totalul persoanelor accidentate mortal), transporturi terestre și transporturi prin conducte – 9 accidentați mortal (10%), Silvicultură și exploatare forestieră – 8 accidentați mortal (8,9%), Lucrări de geniu civil – 7 accidentați mortal (7,8%) și Agricultură, vânătoare și servicii anexe – 5 accidentați mortal (5,6%).

Citeşte şi: Salariile bugetarilor cresc din nou. Care sunt norocoșii care vor avea venituri mai mari

„Trebuie să conștientizăm faptul că numai salariaţii sănătoşi vor avea o motivaţie a muncii superioară, o satisfacţie a muncii mai mare şi o contribuţie mai bună la realizarea produselor şi a serviciilor, favorizând, în general, calitatea vieţii persoanelor şi a societăţii.

Sănătatea, siguranţa şi bunăstarea salariaţilor sunt, astfel, condiţii pentru calitatea şi îmbunătăţirea productivităţii şi sunt foarte importante pentru dezvoltarea generală socio-economică durabilă şi echitabilă”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct SSM.

Citeşte şi: Ce poți să mănânci cu 10 lei pe zi în România. Meniul ”de supraviețuire la cel mai jos nivel”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te