Polonia și statele baltice vor fi în pericol imediat dacă Rusia va reuși să preia controlul asupra Ucrainei, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză a sa. Analiștii săi au schițat cele mai recente scenarii pentru politica agresivă a Kremlinului în Europa Centrală. Cum ar putea arăta următoarea parte a invaziei lui Putin?
Putin învingător va înrola 1.000.000 de ucraineni și va ataca 4 țări. Va ajunge la granița României
HEI își bazează scenariile pe o decizie cheie care va fi luată de Congresul SUA în următoarele săptămâni. Este vorba despre un sprijin militar suplimentar pentru Ucraina (un proiect de lege include, de asemenea, ajutor militar pentru Taiwan și Israel), a cărui absență ar putea pune autoritățile de la Kiev în imposibilitatea de a ține piept Rusiei.
Pachetul de ajutor continuă să fie blocat de un grup de congresmeni republicani.
"Statele Unite au astăzi doar două opțiuni reale: să reia rapid ajutorul militar care va permite Ucrainei să își stabilizeze linia frontului sau să permită rușilor să învingă armata ucraineană și să se îndrepte spre granițele NATO de la Marea Neagră până în centrul Poloniei. Nu există o a treia opțiune"," - au scris analiștii ISW.
Citește și: Apelul disperat a lui Zelenski către țările NATO pentru „protecția cerului” Ucrainei ca în Israel
Institutul a subliniat că costurile unei invazii rusești în creștere ar fi mult mai mari pentru SUA decât continuarea asistenței actuale acordate Ucrainei.
"Comandanții ruși care planifică o invazie a statelor baltice sau un atac asupra Poloniei vor trebui să presupună că Ucraina poate intra într-un astfel de război în numele NATO, indiferent de statutul de membru al Ucrainei. Această ipoteză de planificare va avea un impact dramatic asupra planurilor rusești pentru o campanie de război agresiv împotriva NATO"," - se arată în analiza ISW.
Scenariu pentru invazia Rusiei în Polonia și în statele baltice. Ce presupune acesta?
Institutul estimează că preluarea controlului politic și militar al întregii Ucraine va fi întâmpinată cu o revoltă în masă a ucrainenilor, căreia Kremlinului îi va fi extrem de greu să îi facă față.
"De asemenea, rușii vor înrola sute de mii sau chiar milioane de ucraineni în serviciul militar, împreună cu baza industriei de apărare construită în prezent de ucraineni, crescând semnificativ potențialul militar și economic al Rusiei".
Într-un scenariu fatal, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale frontiere - de la Marea Neagră până în Arctica. Pe lângă statele baltice, frontierele Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României ar fi cele mai vulnerabile.
"Acest lucru ar atrage forțe suplimentare din partea SUA și a țărilor NATO din Europa de Vest către Europa Centrală și de Sud, privând NATO de rezervele care ar fi altfel disponibile pentru a întări rapid statele baltice în cazul unei amenințări rusești. Acești soldați din țările NATO, neexperimentați în războiul mecanizat modern, ar privi de sus o armată rusă experimentată și încorsetată de victoria din Ucraina" - prezice ISW.
Citește și: "România joacă un rol esențial în apărarea Flancului Estic al NATO", spune șeful Alianței
Într-unul dintre scenariile adoptate de analiști se presupune că rușii vor acorda prioritate tăierii Istmului Suwałki pentru a împiedica NATO să consolideze sau să realimenteze statele baltice. Între timp, unități blindate și aeropurtate ocupă statele baltice.
Scenariul presupune, de asemenea, că rușii vor încerca să se pregătească și să atace suficient de repede pentru a nu da timp NATO să aducă întăriri importante din SUA, Franța, Germania și Marea Britanie în Istmul Suwalki și în statele baltice.
"Ca urmare, se crede că forța de invazie rusă va fi formată în mare parte din unități din districtele militare nou create în Sankt Petersburg și Moscova, deoarece aceste forțe ar putea să se deplaseze în poziții de atac și să lanseze o invazie mult mai rapid decât o forță rusă mai mare care să concentreze unități în Caucaz, în apropierea Asiei Centrale sau în Orientul Îndepărtat"," - au scris analiștii.
Potrivit HEI, creșterea efectivelor de trupe ale lui Putin ar necesita probabil și unele întăriri din Rusia centrală. Deși desfășurarea militară descrisă în hărțile HEI este fictivă, concluzia este foarte simplă.
"O Ucraină independentă, cu o armată puternică și un guvern pro-occidental, va face ca un atac rusesc asupra NATO să fie mult mai dificil, mai riscant și mai costisitor pentru Moscova. Pe de altă parte, o Rusie victorioasă care reușește să-și atingă obiectivul de a distruge complet Ucraina va reprezenta o amenințare militară convențională majoră pentru NATO într-o perioadă relativ scurtă de timp." - a concluzionat ISW.
(1/8) pic.twitter.com/C6VGjcWrdF
— Institute for the Study of War (@TheStudyofWar) April 16, 2024