Cătălin Predoiu, despre noile riscuri privind securitatea: „Trăim într-o lume mult mai nesigură”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.07.2025 - 15:56
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne - Foto: Poliția de Frontieră
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne - Foto: Poliția de Frontieră

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră, că pentru a face față provocărilor de securitate structurile MAI trebuie să coopereze la nivel național.

SHARE

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, cu o cazia Zilei Poliției de Frontieră, că schimbările din societate aduc noi riscuri pentru securitate, din acest motiv, toate structurile MAI trebuie să fie pregătite să acționeze. 

Din acest motiv este nevoie ca și în teritoriu, toate armele să coopereze pentru a face față provocărilor. 

Cătălin Predoiu, despre noile riscuri privind securitatea: „Trăim într-o lume mult mai nesigură”

 

 „Așa cum spuneam și acum câteva zile, în Consiliul JAI, contextul securitar în care funcționăm este complet diferit. Sunt provocări mult mai serioase, mult mai complexe, mult mai agresive, iar acest trend va continua.

Vremea în care viața curgea liniștit, într-un spațiu de siguranță generalizată în Uniunea Europeană, a trecut. Trăim într-o lume mult mai nesigură, într-o țară membră a Uniunii Europene permanent provocată din interior și din exterior, inclusiv pe zona de frontieră.

Poate societatea nu conștientizează asta încă, poate și pentru că liderii politici nu explică suficient, dar e datoria noastră să spunem adevărul: provocările cresc. Iar polițiștii de frontieră trebuie să fie mai pregătiți ca niciodată.”, a spus Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră. 

Ministrul a vorbit și despre contrabandă care reprezintă în acest moment un pericol real pentru buget și economie. 

„Vreau să salut eforturile Poliției de Frontieră în combaterea contrabandei. Rezultatele au crescut, ceea ce înseamnă că sunteți atenți, dar și că fenomenul devine tot mai prezent.

(...) Tocmai din acest motiv, munca dumneavoastră capătă o miză dublă: protejarea economiei, a bugetului de stat și, în fond, a interesului național.

Combaterea contrabandei nu este doar un obiectiv de ordine publică, ci o necesitate economică, o responsabilitate strategică. Așadar, migrația ilegală, traficul de ființe umane, crima organizată și contrabanda – rămân priorități esențiale.”, a mai precizat Cătălin Predoiu.

Iar în ceea ce privește combaterea infracționalității, cooperarea între structurile MAI trebuie să fie reală pentru a face față provocărilor. În acest caz nu este loc de orgolii ci de responsabilitate. 

„Cooperarea între arme trebuie să fie reală, în teritoriu, nu doar la nivel de conducere. Încă sunt situații în care un șef de inspectorat se consideră mai important decât altul. Asta trebuie să înceteze!

În Ministerul Afacerilor Interne nu e loc de orgolii. Suntem învestiți cu responsabilitate, nu cu privilegii.

Tăria unui lanț este dată de cea mai slabă verigă. De aceea trebuie să acționăm unitar, la nivel înalt de performanță, în toate structurile. Doar așa vom putea răspunde provocărilor actuale – împreună, fără bariere interne.”

Reamintim că pe 24 iulie se sărbătorește Ziua Poliției de Frontieră,  conform articolului 45 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 104 din 27 iunie 2001, care reglementează organizarea și funcționarea instituției.

Această dată simbolică este legată de unirea celor două structuri grănicerești din Moldova și Țara Românească, realizată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 24 iulie 1864. 

Prin Înaltul Decret Domnesc nr. 893 din aceeași zi, Cuza a dispus organizarea grănicerilor din Moldova după modelul celor din Țara Românească și unificarea celor două corpuri grănicerești.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te