Cât de mare este poluarea în București? Care sunt cele mai afectate zone?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.12.2023 - 14:34
Cât de mare este poluarea în București - Foto: INQUAM Photos/George Călin - cu rol ilustrativ

Cât de mare este poluarea în București? Marele oraș are mari probleme, de mulți ani, cu nivelul de poluare. Un raport publicat recent despre calitatea aerului din Capitală arată care sunt cele mai afectate zone.

SHARE

Cât de mare este poluarea în București? Capitala României este una dintre cele mai afectate localități din țară. De ani buni, nivelul poluării depășește în multe cartiere cotele admise, devenind periculos pentru populație. Un raport recent, realizat de Ecopolis, arată care sunt cele mai afectate zone.

Cât de mare este poluarea în București? Care sunt cele mai afectate zone?

Poluarea în București a devenit o problemă majoră în ultimii ani. Aproape în fiecare zi, în multe zone din oraș oamenii respiră un aer ce le pune chiar și sănătatea în pericol.

Europolis,a sociația care a înființat www.aerlive.ro, platforma independentă de monitorizare a calității aerului, a publicat „Raportul despre calitatea aerului din București pentru anul 2023”.

Acesta analizează datele colectate în perioada decembrie 2022-decembrie 2023. Pe lângă datele Ecopolis, sunt adăugate și datele NO2 din rețeaua Națională.

Citește și: Veste tristă pentru șoferi. Noi taxe de plătit. Cine este vizat și ce criterii se iau în calcul

Pe lângă analiza datelor, Ecopolis prezintă și „o simulare asupra felului în care poluarea afectează sănătatea cetățenilor din București”.

Un element foarte îngrijorător din raport este faptul că, potrivit acestuia, peste 2.800 de bucureșteni mor anual din cauze direct legate de expunerea pe termen lung la poluarea cu particule în suspensie PM2,5, iar 5,6% dintre cazurile de decese la bebeluși sunt cauzate de poluarea cu microparticule PM10.

Totuși, potrivit datelor colectate, poluarea cu PM2,5 a fost în medie mai redusă decât în anul precedent. De asemenea, lunile de iarnă sunt cele care prezintă cele mai ridicate niveluri de PM2.5, vârful fiind în timpul sărbătorilor, 24 și 31 decembrie.

În aceste zile, periferia orașului este cea mai expusă, cu media zilnică ce depășește chiar și cu 400% valoare maximă admisă ca medie anuală, conform legii, scrie buletin.de.

În luna decembrie „nu există niciun interval orar în care să nu fim expuși poluării”. În restul anului, serile, de la 16:00 la 20:00, se înregistrează cele mai mari niveluri de PM 2,5.

Topul celor mai poluate zone, după media anuală, potrivit locațiilor senzorilor:

Cu valori de peste 20μg PM 2,5:

Mogoșoaia Livada – 23.40μg
Buftea, Liceul Barbu-Știrbey 
Popești 2 
Calea Giulești 4248 
Mogoșoaia 2 – Main Road 
Școala 150  
Mogoșoaia 3
Teatrul Mic
Casa Radio
Mogoșoaia 1 – 20.76μg

Cu valori sub 20μg PM 2,5:

Izvor – Splaiul Independenței 
Floreasca 1
Strada Fabricii
Intrarea Viilor
Cișmigiu
Aleea Costinești
Liceul Dimitrie Bolintineanu, Sector 5
Bulevardul 1 Decembrie 1918
Școala 163, Sector 6
Școala 279, Sector 6

Bucureștiul nu stă bine: numai în jurul școlilor și spitalelor poluarea maximă zilnică este de 6-7 ori mai mare decât valoarea maxim admisă. 

13 din 14 spitale monitorizate au media anuală mai mare decât valoarea maximă admisă, în frunte cu Spitalul Dr. Ion Cantacuzino, urmat de Spitalul Clinic Malaxa, cu o medie anuală de peste 30μg de PM 2,5.

Poluarea maximă orară a fost înregistrată în februarie 2023 la Spitalul Dr. Victor Gomoiu, când senzorii au indicat aproape 400μg. Luna februarie este, de asemenea, luna cu valorile cele mai mari indicate de senzori.

Citește și: Top 20 cele mai poluate orașe din România. Capitala nu e în primele 5. Oamenii se pot îmbolnăvi grav

Situația poluării în jurul unităților școlare este la fel de gravă, la 29 dintre cele 30 de școli monitorizate existând o medie anuală a nivelului de poluare mai mare decât cele admise.

„Nivelul de poluare depășește limita legală admisă și expune elevii și copiii de grădiniță riscurilor de sănătate asociate poluării cu PM 2,5 și PM10”, valorile fiind chiar și de 7 ori mai mari. 

Pe primele locuri se află școlile 160, 131 și 161, iar singura școală unde media anuală nu depășește valoarea maximă admisă este Grădinița 205.

Între raportul poate fi consultat AICI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te