luni 13 octombrie
EUR 5.0903 USD 4.3905
Abonează-te
Newsweek România

Cât costă anul acesta carnea de mici? Pregătirile pentru ziua de 1 Mai sunt în toi

Data publicării: 30.04.2024 • 08:56 Data actualizării: 30.04.2024 • 08:56
Cât costă anul acesta carnea de mici? Pregătirile pentru ziua de 1 Mai sunt în toi Foto: Dana Valery (fotografie cu caracter ilsutrativ)
Cât costă anul acesta carnea de mici? Pregătirile pentru ziua de 1 Mai sunt în toi Foto: Dana Valery (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Chiar dacă anul acesta Ziua Muncii cade chiar înainte de Paște, mulți români nu renunță la tentația de a face un grătar. Evident că preferat este micul așa că producătorii au pregătit cantități importante.

În Săptămâna Mare din Postul Paștelui tentația supremă este micul.

Anul acesta, 1 Mai îl sărbătorim în post, așa că cei care poftesc la acest preparat tradițional vor trebui să aștepte până la sfârșitul săptămânii.

Însă, cum nu toată lumea respectă regulile bisericești, este deja forfotă în magazine și măcelării pentru că românii cumpără carne pentru celebrele grătare de 1 mai, scrie Antena3.

Cât costă anul acesta carnea de mici? Pregătirile pentru ziua de 1 Mai sunt în toi

Anul acesta prețurile sunt mai mari decât în 2023. Cumpărăm carne de porc, de exemplu, cu 8% mai scumpă față de anul trecut, conform datelor biroului de statistică.

Ca să vă faceți o idee, în 2023, kilogramul de mici costa 29 de lei.

Citește și: Unde au fost inventați mititeii românești? Cine i-a botezat așa? Rețetă de mici de la 1872

Și la nivel european prețurile la carne au fost majorate. În februarie 2024, majoritatea țărilor UE au raportat o creștere a prețurilor la carne, comparativ cu februarie 2023.

Citește și: Mini-vacanța de 1 mai și de Paște, prelungită cu o zi. Ce a decis Guvernul

Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Bulgaria, urmată de România și Croația, toate acestea find creșterile de preț medii ale produselor din carne.

Pe categorii, carnea de porc a înregistrat cea mai mare scumpire la nivelul UE, urmată de carnea de oaie sau capră și carnea de vită sau vițel.

Estimările Asociației Române a Cărnii arată că românii consumă anual aproximativ 200-250 de milioane de mici, adică peste 20.000 de tone.

Mai multe articole din secțiunea Actualitate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră