Care a fost cauza exploziei de la Crevedia? Avocat: Putem subsuma la un singur cuvânt: ”bani”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.03.2024 - 17:35
În urma explozieie de la Crevedia au murit 6 oameni Foto: INQUAM PHOTOS/Ocrav Ganea (imagine cu rol ilustrativ)

A fost finalizat raportul privind cauzele exploziei de la Crevedia. Conform specialiștilor, nenorocirea s-a produs din cauza unei pompe de transvazare neomologate care nu permitea etanșeizarea corectă la supapa cisternelor.

SHARE

A fost finalizat și raportul Institutului Național de Expertize Criminalistice (INEC) în cazul exploziei de la Crevedia din 26 august 2023. 

Șase oameni au murit, iar alți 50 au fost răniți. În prezent mai este un singur pacient internat în spital. 

Care a fost cauza exploziei de la Crevedia. Avocat: Putem subsuma la un singur cuvânt: ”bani”

La aproape 7 luni de la tragedia de la Crevedia, aflăm ce a dus la explozia care a făcut zeci de victime. Avocatul Adrian Cuculis a transmis că o pompă neomologată ar fi cauza nenorocirii. 

”Raportul INEC în cazul Crevedia arată că incendiul și explozia au fost provocate din pricina utilizării unor pompe de transvazare neomologate și care nu permiteau etanșeizarea corectă la supapa cisternelor.

Același lucru l-a reținut și raportul INSEMEX care, în 400 de file, arată în detaliu ce s-a întâmplat la Crevedia și cum au murit atâtea persoane.

Citește și: EXCLUSIV Primarul din Crevedia, unde s-a produs explozia GPL, își crește salariul cu 6.000 lei/lună

Din punctul meu de vedere putem subsuma tragedia de la Crevedia la un singur cuvânt: “bani”. Transvazarea se făcea cu o pompă de debit mare pentru a descărca dintr-o cisternă în alta cantitatea de GPL și pentru a “eficientiza” timpii”, a transmis avocatul Adrian Cuculis.

”Cauza producerii evenimentului din data de 26 august 2023 este scurgerea de gaz GPL din autocisterna OT 39 DOL, foarte probabil în cadrul unei manevre de transvazare a gazului din această semiremorcă într-o altă semiremorcă tip cisternă situată tot în curtea imobilului proprietatea SC FLAGAS SRL.

Sursa de inițiere a amestecului exploziv a fost scurgerea în atmosferă a gazului GPL stocat în semiremorca tip cisternă OT 39 DOL, ca urmare a pierderii etanșeității sistemului, foarte probabil în cadrul unei manevre de transvazare a gazului”, se arată în raportul criminaliștilor de la INEC.

Condițiile tehnice au fost reținute și în probatoriul administrat în cauză și prezentate și în lucrarea întocmită de specialiștii de la INSEMEX Petroșani. Iată ce arată specialiștii:

-Desfășurarea de activități de descărcare a produsului GPL din cisterne auto, autorizate ADR, în rezervoare cisternă, neautorizate ADR;

Citește și: Cum l-au sfidat primarul Florin Petre și PSD Crevedia pe Ciolacu. Ordinele i-au fost total ignorate

-Utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, fără istoric privind certificatele de conformitate și evidențe privind mentenanța specifică echipamentelor în construcție antiexplozivă;

-Inexistența unor proceduri de lucru autorizate pentru realizarea activităților de descărcare/încărcare GPL;

-Existenta unor surse de aprindere a amestecului exploziv în zona în care se desfășurau manevre de descărcare a produsului GPL din cisternele auto autorizate (lipsa protecției Antiex).

-Condiții naturale favorizante, care au permis acumulările norilor de gaze inflamabile în curtea și clădirea imobilului proprietate SC FLAGAS SRL sunt determinate de condițille meteorologice din ziua producerii evenimentului, respectiv temperaturile ridicate și stabilitate atmosferică, se arată în raportul citat de buletin.de.

Mai exact, a fost vorba de „un nor de gaze explozive de mari dimensiuni de circa 40 de metri dimensiune”. În plus, transvazarea GPL-ului a fost făcută cu dispozitive neadecvate din cisterna mare în cea mică.

Citește și: Primarul din Crevedia, unde a explodat stația GPL, condamnat la închisoare în legătură cu un furt

În urma expertizei nu s-a putut stabili cu exactitate care a fost sursa izbucnirii flăcărilor. Drept urmare, sursa putea fi electrică, termică, mecanică, foc deschis sau electrostatică, conform specialiștilor.

Amestecul s-a suprapus peste clădirea de birouri, unde putea fi orice, inclusiv o țigară aprinsă. Sursa mecanică posibilă putea fi, conform specialiștilor și lovirea cu o rangă a unei componente mecanice a cisternei, provocând scânteie, au transmis surse judiciare pentru Gândul.

Mulți pacienți, duși la spitalele din străinătate

Ministerul Sănătății a transmis că un singur rănit în explozia de la Crevedia mai este internat. Acesta a fost externat în octombrie anul trecut dintr-un spital din Italia și internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius
Brînzeu” Timișoara. O lună mai târziu, pacientul a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” din București, pentru recuperare.)

Conform raportului Ministerului Sănătății, până acum au fost externați 51 de pacienți: - 41 din spitale din România, 10 din spitale din străinătate. 6 oameni au murit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te