Călin Nemeș, sportivul din România care revine an de an la Karpatia Horse Show

DE Alin Crișan | Actualizat: 20.09.2023 - 22:36
Karpatia Horse Show - Foto: Karpatia Horse Show/ Imagine cu caracter ilustrativ

An de an, un sportiv din România revine la fiecare ediție a Karpatia Horse Show, inclusiv anul acesta, la cea de-a opta ediție a evenimentului, ce se va desfășura între 22-24 septembrie, pe Domeniul Cantacuzino, Florești, Prahova.

SHARE

An de an, un sportiv din România revine la fiecare ediție a Karpatia Horse Show, inclusiv anul acesta, la cea de-a opta ediție a evenimentului, ce se va desfășura între 22-24 septembrie, pe Domeniul Cantacuzino, Florești, Prahova. Este vorba despre Călin Nemeș, reprezentantul secției ecvestre a Clubului Sportiv Universitatea Cluj, antrenat de Tudor Ciplea.

Călin Nemeș, sportivul din România care revine an de an la Karpatia Horse Show

Și nu numai că participă, ci și câștiga medalii importante pentru România, în condițiile în care la anumite ediții concurența este acerbă, concursul bucurându-se de participarea unor călăreți, ce provin din țări cu experiență și renume în lumea sportului ecvestru. 

Cea de-a opta ediție a Karpatia Horse Show va reuni sportivi din România și de peste hotare la Concursul Complet Internațional CCI 4*, ce  va aduce puncte pentru Jocurile Olimpice de la Paris. La eveniment s-au înscris deja călăreți din Austria, Bulgaria, Cehia, Ecuador, Elveția, Marea Britanie, Finlanda, Portugalia, Spania, precum și cunoscuți călăreți din România.Toți aceștia vor acumula puncte importante pentru Jocurile Olimpice, dar vor oferi și un spectacol excepțional, o șansa unică pentru publicul din România de a-i urmări live în spectaculoasele probe de dresaj, sărituri peste obstacole și mai ales aventuroasa probă de cross-country. 

 “Am fost făcut pentru proba completă”, spune sportivul care participa la cele trei probe ale concursului - dresaj, sărituri peste obstacole fixe și cross-country - împreună cu caii sai.

În cadrul probei de dresaj fiecare pas și mișcare a calului și călărețului sunt atent analizate de echipa de arbitrii, iar accentul este pus pe controlul calului. Cuplul călăreț-cal trebuie să execute o serie de mișcări impuse.

Criteriile constau în acuratețea mișcărilor, echilibru, suplețe, grad de cooperare al calului, viteza de reacție, fluența și precizia execuției, corelarea mișcărilor la pas, trap, galop, opriri la comandă, atenția și încerederea acordată călărețului. 

În cazul calului se notează reacția acestuia la execuția comenzilor, în cazul călărețului se ține cont de corectitudinea poziției, claritatea comenzilor către cal. Se notează, de asemenea și armonia cuplului călăreț-cal. Coamele cailor sunt împletite, călăreții poartă mănuși, jobene și o vestimentație pe măsură. 

Emoțiile cele mai mari sunt în cadrul probei de Cross Country, întrucât obstacolele fixe și masive sunt așezate pe un teren variat, ceea ce sporește gradul de risc. Se execută sărituri peste bușteni, șanțuri și alte obstacole naturale.

De exemplu, la Karpatia Horse Show, caii vor galopa prin apă și vor sări în fântâna din fața palatului Micul Trianon de pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova. Un alt obstacol spectaculos (tip key-hole) a fost amenajat între doi stâlpi de înaltă tensiune, dezafectați.

În cadrul probei de Cross Country calul trebuie să parcurgă o distanță mare cu viteză crescută, aproape dublă față de cea pentru sărituri obstacole. În funcție de dificultatea clasei, timpul optim pentru parcurgerea traseului este de 6-10 minute, iar distanța traseului variază între 900 m și 6.000 m, în funcție de categoria la care se concurează: prenovici, novici, CC 1* până la CC4*, cum va fi în acest an, când Karpatia Horse Show este calificativ pentru Olimpiada de la Paris. 

Originea probei complete de călărie se regăseşte în concursurile la care participau ofiţerii de cavalerie, demonstrând abilităţile excepţionale ale cailor și în vânătoarea de vulpi (fox hunting) de pe domeniile nobiliare.  

În cadrul probei de obstacole sau show jumping se testează abilitățile tehnice de a conduce calul, de a sări, atât ale călărețului, cât și ale calului, inclusiv suplețea și condiția fizică a acestora. Se penalizează depășirea timpului, refuzul de a sări și căzăturile.

Pentru a se considera că a terminat concursul complet, cuplul călăreț-cal trebuie să parcurgă integral toate cele trei probe, iar câștigător este cuplul călăreț-cal care, după toate cele trei probe de concurs, a acumulat cele mai puține puncte de penalizare în timpul cel mai bun!   

“Nu cred să fii existat o ediție  Karpatia Horse Show la care să nu fi participat”, spune călărețul român care an de an, revine pe Domeniul Cantacuzino împreună cu soția și copiii, care au crescut la rândul lor în lumea competițiilor ecvestre, înconjurați de cai, ponei și câini.

“La aceste concursuri vin mereu cu un spirit pozitiv care m-a ajutat mereu să rămân pe podium” mai spune Călin care a adunat împreună cu calul sau Aiwan nenumărate medalii și trofee. Călin Nemeș se afla și în clasamentul celor mai buni sportivi ai clubului Universitatea Cluj, echitația fiind un sport care este în revenire după perioada de tranziție din România. “Este o munca de echipă, având mereu sprijinul Universității Cluj, sub culorile căreia intru în competiții”, mai adaugă sportivul.

 “Suntem încântați că această ediție este etapă calificativă pentru Jocurile Olimpice de la Paris. În 2024 se sărbătoresc 100 de ani de la ediția din 1924.

Miliarde de telespectatori și milioane de spectatori vor umări 10.000 de sportivi ce concurează la 329 de probe în cadrul a 32 de sporturi olimpice! Pregătirile Concursului Complet Internațional de la Paris au început deja, și suntem mândri că România a intrat în acest circuit prin ediția Karpatia Horse Show din acest an,” spune Mihnea Vîrgolici, directorul evenimentului. 

Evenimentul – singurul de acest gen din România - este o invitație la evadare din cotidian, alături de familie, prieteni sau colegi, Domeniul Cantacuzino fiind la doar o oră distanţă de capitală și de alte orașe din județele Prahova, Brașov, Dâmbovița și Giurgiu. 

Ca în fiecare an, organizatorii au pregătit activităţi variate pentru public, atât pentru adulți, cât și pentru copii: de la concursuri demonstrative cu atelaje cu doi și patru cai, concursuri ecvestre mai puțin cunoscute și echitație de agrement, la ateliere creative, sportive și de aventură, experienţe culinare gourmet, aventura park, târg de lifestyle și chiar o zonă cu loje VIP. 

Vor fi trei zile pline de aventură și distracție, în care clasicele concursuri de dresaj, cross-country, obstacole și atelaje vor fi dublate de concertele unor soliști și trupe foarte apreciate de public.

Pe scena Micul Trianon, va concerta în premieră la Florești solista Laura Bretan (o voce de excepție, finalistă a America’s Got Talent și invitată pe marile scene ale lumii) acompaniată de pianistul argentinian Mariano Castro. Alte concerte live vor veni din partea Dorei Gaitanovici, Cristinei Lupu și trupei Indie rock, Jurjak, artiști care se disting prin abordările unice în peisajul muzical românesc. 

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente dedicate universului ecvestru din România, Karpatia Horse Show, te așteaptă între 22-24 septembrie, pe Domeniul Cantacuzino, Florești, Prahova!

Mai multe detalii despre eveniment pe: 

https://show.karpatiahorse.ro/
https://www.facebook.com/karpatiahorse/  
https://www.instagram.com/karpatiahorseshow/ 

Vezi program aici: https://show.karpatiahorse.ro/program/

Bilete: https://show.karpatiahorse.ro/bilete/

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te