Nu au fost semnalate dificultăţi în procesul de înregistrare a cetăţenilor români pentru reglementarea şederii lor în Regatul Unit, iar ambasadorul a asigurat că se lucrează cu noul guvern conservator la un nou parteneriat.
„Ne uităm la modul de configurare a viitorului guvern şi la proiectele de viitor pe care le putem construi după Brexit, un parteneriat strategic cu Marea Britanie reînnoit, aprofundat, la care lucrăm deja şi suntem interesaţi ca el să continue″, a declarat ambasadorul.
Există două tipuri de statut pentru cetăţenii europeni din Regatul Unit după Brexit, în funcţie de perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie.
Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut.
Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.
Al doilea tip îl reprezintă statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status) şi stipulează că europenii care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status.
Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status. După cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.