Borcea ar fi oferit recompense în detenție pentru a fi favorizat

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 09.09.2018 - 10:13
Cristian Borcea, la ieșirea din penitenciar. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Direcția Națională Anticorupție a început audierile în dosarul privind posibilelw fapte de corupție care ar fi dus la favorizarea lui Cristian Borcea în timpul detenției, prin acordarea ilegală de recompensă.

SHARE

Angajații din penitenciare au dezvăluit că Cristian Borcea ar fi lucrat necalificat, în timp ce făcea cursuri de calificare și s-ar fi școlarizat primar, participând simultan la activități sportive ori dezbateri sau recenzii de carte, deși suferea de nu mai puțin de 12 afecțiuni medicale și era apt pentru munci ușoare, potrivit Ziare.com 
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că problema esențială a acordării permisiilor de ieșire din penitenciar pentru Cristian Borcea este legată de interdicția legală de a acorda această permisiune de ieșire din penitenciar unui deținut care este cercetat sau urmărit penal ori are pe rolul organelor judiciare alte cauze.
Potrivit sursei citate, pe perioada detenției (martie 2014 - iulie 2018), Borcea a fost implicat în trei dosare penale, având pe rând calitatea de suspect, învinuit, respectiv inculpat, iar date referitoare la acesta există la dosarul de penitenciar, acesta fiind citat și prezentat la organele judiciare.

Conform evidențelor, Cristian Borcea ar fi acumulat în cei 4 ani executați 2.378 de credite, cam cât ar fi putut acumula 300 de deținuți la un loc. Pe baza acestor credite el ar fi beneficiat de 20 de recompense cu suplimentarea drepturilor la pachet și vizită și 17 permisiuni de ieșire din penitenciar (dintre care 10 în ultimele 12 luni calendaristice).
„Niciun detinut din sistemul penitenciar nu a beneficiat de un asemenea numar de recompense", acuza FSANP.
În acești 4 ani de detenție, Borcea a participat pe hârtie la peste 140 de programe și activități educaționale, primind credite pentru participarea la enorm de multe dezbateri, câteva redactări de reviste, ceva recenzii de carte și foarte multe concursuri tematice.
„Nu a făcut cursuri de calificare, a absolvit în schimb module de școlarizare pentru adulți (geografie și istorie). În medie, ceilalți deținuți participă la 9 - 12 astfel de programe și activități educaționale într-un an, dacă au timp și nefiind la muncă", mai arataă FSANP.
Inspectorii ANP au constat, verificând activitățile educaționale la care a participat și pentru care a primit credite deținutul Borcea Cristian că "în mod frecvent deținuții predau recenzia sau chestionarul completat deținutului repartizat la activități educative sau direct coordonatorului de activitate, fără a avea loc activități de grup la clubul secției".
Cristi Borcea s-a eliberat condiționat din penitenciar pe 2 iulie, în urma unei decizii a Tribunalului Ilfov. El a fost condamnat definitiv, în anul 2014, de Curtea de Apel București, la șase ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul „Transferurilor de jucători".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te