Boloș, întrebat de ce alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în Vest: „E o enigmă”

DE Alin Crișan | Actualizat: 06.04.2024 - 11:19
Boloș, întrebat de ce alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în Vest: „E o enigmă” - Foto: INQUAM Photos/ Malina Norocea

Marcel Boloș a declarat că este o enigmă faptul că alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în țările din Vest, dar și că plafonarea prețului acestora a avut un impact pozitiv asupra populației.

SHARE

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat vineri seară, la emisiunea „LIVE”, de la Digi24, prezentată de Alexandru Rotaru și Robert Kiss, ce a cumpărat cu 500 de lei din piață, adăugând că aceste cumpărături îi ajung pentru o săptămână și jumătate și că le face o dată la două, trei săptămâni.

Boloș, întrebat de ce alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în Vest: „E o enigmă”

De asemenea, ministrul a explicat că este o enigmă faptul că alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în țările din Vest, dar și că plafonarea prețului acestora a avut un impact pozitiv asupra populației. 

„Am fost în piață, merg des. Prețurile sunt destul de mari. Cu toate eforturile pe care le-a făcut Guvernul României, pentru că s-a concentrat asupra coșului zilnic de trai și asupra alimentelor de bază, în piață prețurile sunt destul de mari.

Am dat exemplul unei cumpărături de 500 de lei, pe care am făcut-o și care, pe lângă faptul că am cumpărat cele necesare traiului, totuși, pe lângă produsele din carne sau lactate, o pondere destul de mare o au în continuare produsele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor.

Citește și: HOROSCOP 7 aprilie Poți să colorezi viața așa cum îți dorești. Trebuie doar să crezi în puterea ta

Am cumpărat verdețuri, produse lactate, produse din carne, și nu am avut lucruri sofisticate, încât să fie un preț justificat pentru cei 500 de lei”, a declarat Marcel Boloș. 

Ministrul a mai afirmat că este un buget pentru o săptămână și jumătate, pentru că el face aceste cumpărături o dată la două, trei săptămâni.

Întrebat de ce alimentele de bază sunt mai scumpe la noi decât în țările din Vest, Boloș a spus că „este o enigmă”. 

„E o enigmă pe care cu greu o putem explica, de ce prețurile au ajuns să fie în România destul de ridicate la produsele alimentare și la cele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor și cred că a fost o perioadă în care atunci când am avut o creștere a prețului la produsele lactate, de a fost nevoie de intervenția Guvernului, au rămas prețurile oarecum plafonate la acele niveluri și foarte greu se duc în jos.

Aici depinde. Dacă populația cumpără din piețele agroalimentare mai mult, prețul se va menține în continuare ridicat”, a mai spus el. 

Boloș spune că plafonarea a avut un impact pozitiv asupra populației

Boloș a mai adăugat că plafonarea a avut un impact pozitiv asupra populației.

„Plafonarea, deși a fost orientată spre alimentele de bază, a avut un imapct pozitiv asupra populației. Nu vreau să mă gândesc ce se întâmpla în lipsa acestei măsuri, dar cu toate acestea prețurile cresc în continuare. Nu cred că Guvernul poate să intervină asupra prețurilor din piață și asupra nivelului subvențiilor.

Eu discutam cu ministrul Agriculturii, pentru că au fost la începutul anului o serie de subvenții care s-au acordat de către Guvern și cu toate acestea prețurile cresc și au această tendință de creștere. Să ne gândim la ce s-ar întâmpla în lipsa acestor subvenții și măsurilor de plafonare și cred că Guvernul și-a făcut pe deplin datoria și a înțeles impactul pe care îl au aceste evoluții conjuncturale ale prețurilor.

Sperăm că în perioada aceasta a sezonului care urmează, abundența produselor agroalimentare, să fie cea care va tempera din creșterea de preț”, a mai spus ministrul Finanțelor.

De asemenea, a mai declarat că speră ca procesul de deflație care a început cu luna februarie să continue pe mai departe, pentru că ținta de inflație pentru sfârșit de an e de 4,4%, potrivit digi24.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te