Bogdan Aurescu: Atacul Rusiei nu a fost legat doar de Ucraina, a fost un atac împotriva regiunii

DE Alin Crișan | 31.08.2022 - 20:16
Bogdan Aurescu - Foto: Profimedia

Atacul Rusiei de la începutul acestui an "nu a fost legat doar de Ucraina, a fost un atac împotriva securităţii regionale", a declarat că ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la conferinţa Forum 2000, din cadrul formatului special dedicat Ucrainei.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Bogdan Aurescu susține că atacul Rusiei e un atac la securitatea regională

"Unul dintre efectele războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei - care, desigur, nu a fost dorit de preşedintele Putin - a fost mai multă unitate. A crezut că poate specula disensiunile noastre, din interiorul Uniunii Europene, şi nu a fost cazul. Dimpotrivă, am arătat mai multă unitate decât se aştepta, iar acesta este un lucru bun. Pe de altă parte, cred că a crezut că poate specula şi divizarea dintre cele două maluri ale Atlanticului şi nu a fost cazul, dimpotrivă. Rezultatul a fost o mai mare unitate transatlantică. Nivelul de coordonare, de contacte, faptul că am reuşit să adoptăm sancţiuni, aproape cu acelaşi ritm - luând în considerare condiţiile specifice ale fiecărei părţi - arată că am putut acţiona împreună, într-un mod foarte coordonat şi într-un mod foarte eficient, iar această coordonare continuă în acest moment", a arătat el.

Citește și: Touché: Soldați ruși, aruncați în aer de propria mină după ce au fost păcăliți cu o farsă la telefon

El a adăugat că "atacul Rusiei nu a fost legat doar de Ucraina, a fost un atac împotriva securităţii regionale, împotriva securităţii europene, împotriva securităţii transatlantice, a fost un atac împotriva parametrilor fundamentali ai arhitecturii securităţii euroatlantice".

"Cred că putem coopera şi cred că suntem foarte eficienţi când lucrăm alături de SUA", a punctat ministrul.

Citește și: Fostul primar al Iașiului, Nichita, „înfundat” definitiv de amantă: A luat 5 ani cu executare

Vorbind despre calea spre aderarea la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, şeful diplomaţiei române a spus că există două cuvinte-cheie pe care le-a auzit de la reprezentanţii celor două ţări: "reformă" şi "susţinerea reformei".

"Sper din toată inima că nu este o sală de aşteptare. Cred că aceste ţări merită statutul de candidat şi perspectiva europeană", a mai arătat el.

Citește și: Colț fosilizat al unei specii dispărute de elefant gigantic, descoperit în Israel. Lung de 2.5 metri

Totodată, Aurescu a evidenţiat că, în acest moment, Republica Moldova "este foarte vulnerabilă, este cel mai expus vecin al Ucrainei, al impactului crizei din Ucraina, o ţară care are momente de criză multiple". În acest sens, a menţionat criza de energie, criza legată de asistenţa umanitară pe care ţara vecină o acordă Ucrainei şi criză economică. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te