BLOOMBERG Ciucă: „Tot ceea ce am făcut privind Ucraina arată că suntem pregătiți pentru Schengen”

DE Elena Andrei | 03.08.2022 - 15:15
Volodimir Zelenski și Nicolae Ciucă/foto: profimedia
Volodimir Zelenski și Nicolae Ciucă/foto: profimedia

Premierul Nicolae Ciuca, general în retragere care a comandat misiuni în Irak, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a redeschis o „fractură de civilizație” asemănătoare Războiului Rece, iar NATO trebuie să mențină prezența extinsă a trupelor sale la granița estică.

SHARE

Deși a declarat că nu crede că Rusia va ataca o țară NATO - declanșând un conflict deschis - războiul actual a confirmat mai mult de un deceniu de avertismente din partea membrilor estici ai Alianței că președintele Vladimir Putin este hotărât să recupereze teritoriile controlate cândva de Uniunea Sovietică, a spus premierul României, potrivit Bloomberg.

„Rusia nu gândește ca noi. Rusia nu se comportă ca noi", a declarat Ciuca, în vârstă de 55 de ani, într-un interviu acordat Bloomberg în biroul său din București.

„Situația de acum, se pare, recreează acea fractură dintre civilizația occidentală și civilizația orientală - între țările libere, democratice și regimurile autocratice.”

Citește și

VIDEO „Armata de drone” de ultimă generație Fly Eye a ajuns în Ucraina. Zboară cu 160 de km pe oră

Putin își construiește un nou palat pe „cea mai bună plajă de la Marea Negară” din Georgia

România, o fostă țară comunistă de aproape 19 milioane de locuitori care a aderat la NATO în 2004 și la Uniunea Europeană trei ani mai târziu, a devenit o națiune de sprijin de primă linie pentru Ucraina de la atacul Rusiei din 24 februarie.

Frontiera sa de 624 de kilometri cu Ucraina este cea mai lungă din UE, iar țara s-a grăbit să reconstruiască liniile de cale ferată și să recondiționeze porturile pentru a ajuta exporturile ucrainene să ocolească ocupația rusă și blocada porturilor din Marea Neagră.

De asemenea, a ajutat peste 1 milion de refugiați care au trecut granița pentru a scăpa de conflict.

Importanța strategică a regiunii Mării Negre

Guvernul Ciucă intenționează să crească cheltuielile de apărare ale României dincolo de pragul minim prevăzut de NATO, până la 2,5% din produsul intern brut. Aproximativ o treime din această sumă va fi destinată achiziționării de arme, inclusiv avioane de luptă, submarine, corvete, vehicule blindate de luptă și drone, a declarat premierul.

Ca urmare a deciziei NATO de a-și consolida prezența trupelor pe flancul estic, România găzduiește în prezent un grup de luptă multinațional format din soldați francezi, belgieni și olandezi, precum și un contingent american, ceea ce, potrivit lui Ciucă, evidențiază importanța strategică crescândă a regiunii Mării Negre.

În Schengen până la sfârșitul anului

De asemenea, premierul a declarat că se așteaptă ca România - după mai mult de un deceniu de așteptare - să obțină intrarea în spațiul Schengen fără pașapoarte ale UE înainte de sfârșitul anului, un pas care ar elimina așteptările lungi la granițele României cu alte state UE și ar spori atractivitatea României pentru investitorii străini.

Bruxelles-ul va renunța, de asemenea, la un regim care monitorizează progresele României în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și eliminarea corupției, a declarat Ciucă, după ani de critici din partea Executivului UE.

„Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul în Ucraina arată că suntem pregătiți să devenim membru Schengen", a spus Ciucă.

„Chiar ne așteptăm ca toți ceilalți lideri UE să recunoască tot ceea ce am făcut.”

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te