Bărbat acuzat de terorism, arestat la București. Cu ce l-au prins procurorii

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.11.2023 - 09:54
Bărbat acuzat de terorism, arestat la București. Cu ce l-au prins procurorii - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea - Imagine cu rol ilustrativ

Un bărbat acuzat de terorism a fost arestat pentru 30 de zile de Curtea de Apel Bucureşti. Ar fi adus elogii unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu şi unor lideri ai acestora.

SHARE

Un bărbat care şi-a creat un cont pe o reţea de socializare şi ar fi adus elogii unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu şi unor lideri ai acestora a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Curtea de Apel Bucureşti, în urma unei anchete a poliţiştilor şi procurorilor DIICOT.

De asemenea, inculpatul ar fi accesat materiale de propagandă teroristă şi ar fi deţinut astfel de materiale în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare pe care îl parcurge.

DIICOT au anunţat că, în 15 noiembrie, procurorii au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, cercetat sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni prevăzute de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, informează News.ro.

Citește și: Trei infractori români periculoși, printre cei mai căutați din Europa. Poți ajuta la prinderea lor

De ce este acuzat bărbatul arestat pentru terorism la București

- procurarea, deţinerea, confecţionarea, fabricarea, transportul sau furnizarea de produse ori tehnologii cu dublă utilizare sau de produse militare ori de materii explozive sau inflamabile, în scopul producerii de mijloace distructive, dispozitive explozive de orice fel, precum şi a substanţelor chimice, biologice, radiologice ori nucleare, de natură să pună în pericol viaţa, sănătatea oamenilor, animalelor sau mediul.

-  promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni.

 - accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare.

 ”Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că în cursul anului 2023, inculpatul şi-a creat un cont pe o platformă de socializare prin intermediul căruia, în mod repetat, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale a adus elogii unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu şi unor lideri ai acestora, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism”, a transmis DIICOT.

Citește și: O polițistă din Iași ar fi fost prinsă în timp ce fura haine din mall. Ce riscă după această faptă

Potrivit procurorilor, în aceeaşi perioadă, folosind sisteme informatice, a accesat în mod repetat, de pe acelaşi cont, materiale de propagandă teroristă şi a deţinut, fără drept, astfel de materiale în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare pe care îl parcurge.

”Totodată, inculpatul a accesat şi distribuit în mediul online, pe aceeaşi reţea socială, un material conţinând instrucţiuni cu privire la fabricarea sau folosirea de explozivi, arme de foc sau orice alte arme, substanţe nocive sau periculoase ori cu privire la tehnici sau metode specifice de săvârşire sau sprijinire a săvârşirii unor acte de terorism”, a mai transmis DIICOT.

Anchetatorii au făcut o percheziţie domiciliară, ocazie cu care la locuinţa acestuia au fost identificate  şi indisponibilizate sistemele informatice utilizate la  săvârşirea infracţiunilor.

”La data de 16.11.2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile”, a mai transmis sursa citată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te