Aur și argint fake, confiscat de ANPC. Comercianții vindeau sticlă la preț de pietre semiprețioase

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.09.2023 - 16:18
Aur și argint fake, confiscat de ANPC. Comercianții vindeau sticlă la preț de pietre semiprețioase Foto: colaj observator

Mai multe magazine de bijuterii din Sibiu au fost amendate de inspectorii ANPC, în urma neregulilor constatate la verificările făcute în ultimele zile. Valoarea amenzilor date se ridică la aproape 200.000 de lei.

SHARE

Mai multe magazine de bijuterii din Sibiu au fost amendate de inspectorii ANPC, în urma neregulilor constatate la verificările făcute în ultimele zile. Valoarea amenzilor date se ridică la aproape 200.000 de lei.

"În plin centrul unui oraș european, expuse în vitrină, stau obiecte din metale prețioase fără acte de proveniență, fără marca statului, arătând clar o sfidare de proporții", a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Controalele au fost făcute în ultimele trei zile de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și de specialiștii Direcției Metale Prețioase Pietre Prețioase și Proces Kimberley, din cadrul instituției, scrie observatornews.

Citește și: https://newsweek.ro/economie/isarescu-deceniu-catastrofal-pentru-stocul-de-aur-al-romaniei

Au fost verificate 14 firme care efectuează operațiuni cu metale și pietre prețioase, în municipiul Sibiu.

În urma abaterilor constatate, echipele de control ANPC au aplicat, până în acest moment, amenzi contravenționale în valoare de 193.000 lei, confiscarea obiectelor pentru expertizare în vederea constatării veridicității mărcii de stat în greutate de 1296,83g aur și 1010,05g argint, confiscarea obiectelor ca urmare a lipsei mărcii de stat, confiscarea obiectelor reprezentând copie de marcă contrafăcută 701,57g aur și 12,93 argint și propunerea suspendării autorizației pentru efectuarea de operațiuni cu metale prețioase și pietre prețioase a unui operator.

Din cantitatea totală controlată, au fost confiscate 6.010.24 g aur și 2.803,52 g argint

"Din păcate constatăm, la acest moment, că statul român este jefuit, iar obrăznicia unora a ajuns la cote alarmante.

În plin centrul unui oraș european, expuse în vitrină, stau obiecte din metale prețioase fără acte de proveniență, fără marca statului, arătând clar o sfidare de proporții. Cu complicitatea autorităților, unele județe din această țară seamănă, de ani buni de zile, cu un talcioc.

Sper să avem timp să îndreptăm lucrurile, înainte să găsim la amanet vreunul dintre comisariatele noastre", a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Principalele nereguli depistate de comisarii ANPC

Principalele nereguli depistate de comisarii ANPC au fost utilizarea unor balanțe fără verificare metrologică, neavizarea autorizației privind operațiunile cu metale și pietre prețioase, neafișarea tarifelor pentru prestarea serviciilor cu metale si pietre prețioase, comercializarea obiectelor care au în componență pietre neprețioase (sticlă) la același preț cu metalul prețios, comercializarea unor produse din metal prețios neetichetate, lipsa documentelor de proveniență a mărfii și lipsa marcajului cu marca de stat, aplicată pe obiectele din metal prețios aflate la comercializare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te