Au crezut că mănâncă leurdă dar au ajuns la spital. Au cules plante otrăvitoare și le-au gătit

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.04.2025 - 12:01
Au crezut că mănâncă leurdă dar au ajuns la spital. Au cules plante otrăvitoare și le-au gătit - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)
Au crezut că mănâncă leurdă dar au ajuns la spital. Au cules plante otrăvitoare și le-au gătit - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)
Au crezut că mănâncă leurdă dar au ajuns la spital. Au cules plante otrăvitoare și le-au gătit - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)
Au crezut că mănâncă leurdă dar au ajuns la spital. Au cules plante otrăvitoare și le-au gătit - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)
Au crezut că mănâncă leurdă dar au ajuns la spital. Au cules plante otrăvitoare și le-au gătit - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)
Au crezut că mănâncă leurdă dar au ajuns la spital. Au cules plante otrăvitoare și le-au gătit - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)

Mai multe persoane au ajuns la spital după ce s-au otrăvit cu ceea ce credeau că e leurdă. Această plantă este ușor de confundat cu unele extrem de periculoase pentru sănătate.

SHARE

Leurda, planta consumată de tot mai mulți oameni datorită gustului asemănător cu al usturoiului, poate fi ușor confundată cu plante toxice. 

În nordul Germaniei, autoritățile semnalează o creștere semnificativă a apelurilor către centrele de toxicologie, cauzate de această confuzie.

Și în România planta este una dintre cele mai apreciate plante de primăvară, din ea putând fi preparate mâncăruri gustoase.

Citește și: Buruiana, numită și „usturoi sălbatic” care îți curăță organismul. Te scapă de coșuri și burtă

Au crezut că mănâncă leurdă dar au ajuns la spital. Au cules plante otrăvitoare și le-au gătit

Leurda este o plantă din familia Allium, înrudită cu ceapa și usturoiul, și crește începând cu mijlocul lunii februarie în locuri umbroase și umede din păduri și pajiști.

În martie începe sezonul principal, iar în aprilie înflorește. Sunt comestibile toate părțile plantei: frunzele, florile, semințele și chiar rădăcina. Totuși, planta poate fi ușor confundată cu altele extrem de toxice, scrie ziarulromanesc.de.

Una dintre cele mai frecvente confuzii este între leurdă și lăcrămioară, ale căror frunze sunt foarte asemănătoare. 

Citește și: Planta minune care costă 2 lei în piețe și e foarte bună pentru sănătate. Ce efecte are?

Au crezut că mănâncă leurdă dar au ajuns la spital. Au cules plante otrăvitoare și le-au gătit - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)

Consumul de lăcrămioare poate provoca greață, vărsături și chiar tulburări grave de ritm cardiac.
Și mai periculoasă este brândușa de toamnă, o plantă ce conține o substanță care inhibă diviziunea celulară.

După ingestie, pot apărea simptome abia după 6-12 ore, incluzând dureri gastrointestinale severe, urmate de o fază aparent benignă de 1-3 zile, înainte ca organismul să intre în insuficiență multiplă de organe.

Cu puțină atenție, se poate face diferența dintre leurdă și plantele otrăvitoare. Iată diferențele: 

Leurda: fiecare frunză crește individual din sol, cu propriul său pețiol.

Lăcrămioară: două frunze cresc din același tulpină.

Brândușa de toamnă: frunzele apar direct din sol, fără pețiol vizibil.

Frunzele de lăcrămioară seamănă foarte mult cu cele de leurdă - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)

Dacă apar simptome precum greață, vărsături, dureri abdominale sau diaree apoasă după consumul de leurdă (sau ceea ce se presupunea a fi leurdă), este esențial să te adresezi medicului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te