Atenţionare de călătorie în Grecia: cod roşu de caniculă şi pericol de incendii

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.07.2021 - 21:35
Atenţionare de călătorie în Grecia: Cod roşu de caniculă şi pericol de incendii. / Foto: ahenforadiodk.com

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau care intenţionează să călătorească în Grecia că Serviciul elen de Meteorologie a emis un Cod roşu de caniculă în intervalul 27 iulie - 3 august, vârful urmând a fi atins în perioada 30 iulie - 3 august.

SHARE

Cum va fi vremea în Grecia perioada următoare

27 iulie - temperaturile vor fi deosebit de ridicate în vestul, centrul şi nordul ţării, cu temperaturi mai ridicate preconizate în părţile interioare ale Epirului şi Tesaliei (până la 39 - 40 de grade Celsius) şi în centrul Macedoniei (până la 38 - 39 grade C). În insulele Ionice temperaturile se vor situa între 35 şi 36 grade C;

28 iulie - valul de căldură va afecta cea mai mare parte a teritoriului elen. Se vor înregistra temperaturi cuprinse între 40 şi 41 grade C în vestul Greciei Centrale, Tesalia, Macedonia Centrală şi în centrul regiunii Epir, în timp ce în insulele Ionice, cele estice ale Mării Egee şi insulele Dodecaneze temperaturile vor urca până la 37 grade C în timpul zilei;

Citește și: Roșia Montana la UNESCO: festivalul politicienilor încântați de succesul de renume mondial

29 iulie - temperaturile vor continua să crească în toată ţara, ajungând la 41 - 42 grade C în vestul Greciei Centrale şi în Tesalia şi la 40 - 41 grade C în Macedonia Centrală şi în Epirusul interior. Temperaturile în zona insulelor Ionice se vor situa între 38 şi 40 grade C, respectiv 37 - 38 grade C în estul Mării Egee şi insulele Dodecaneze;

30 iulie - 3 august - temperaturile vor creşte constant, valorile maxime estimate fiind de 43 grade C în unele zone continentale, putând atinge izolat chiar şi pragul de 45 grade Celsius.

Citește și: După ce l-a acuzat pe Marian Vanghelie că a bătut-o, Oana Mizil pleacă cu el în vacanță la mare

Conform atenţionării MAE, în capitala Atena temperaturile se vor situa în acest interval între 41 şi 42 grade C, cu posibilitatea înregistrării temporare a unor valori mai ridicate.

Secretariatul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Grecia a emis o avertizare de incendii (nivel de alertă grad 4 din 5) pentru următoarele zone:

* Regiunea Attica (inclusiv capitala Atena);
* Regiunea Greciei Centrale (zonele Evia şi Viotia);
* Regiunea Peloponezului (zonele Corint, Argolida);
* Regiunea Mării Egee de Nord (insulele Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);
* Insula Creta.

Autorităţile elene recomandă tuturor persoanelor să manifeste o atenţie sporită şi să evite orice activitate în aer liber care poate provoca, din neglijenţă, un incendiu (ex. arderea/ curăţarea resturilor de vegetaţie uscată, utilizarea de maşini/ dispozitive care provoacă scântei, folosirea grătarelor în aer liber, afumatul stupilor, aruncarea ţigărilor aprinse, curăţarea/ arderea vegetaţiei de pe loturile agricole, interzisă de altfel în acest sezon etc.). În caz de incendiu, cetăţenii sunt rugaţi să anunţe imediat pompierii, la numărul de telefon 199.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106710035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă (+306978996222) şi Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.