Astăzi încep lucrările la Spitalul Regional de Urgențe Iași. Proiectul este amânat de 20 de ani

DE Alexandra Lupascu | 19.04.2024 - 07:48
Astăzi încep lucrările la Spitalul Regional de Urgențe Iași. Proiectul este amânat de 20 de ani Foto: Share Arhitects
Astăzi încep lucrările la Spitalul Regional de Urgențe Iași. Proiectul este amânat de 20 de ani Foto: Share Arhitects

Inițial, investiția trebuia suportată în mare parte din fonduri europene, dar întârzierile majore în implementare au dus la situația în care finanțarea este asigurată în special cu bani guvernamentali și din credite.

SHARE

Fondurile UE reprezintă doar 11% din valoarea proiectului. Conform datelor oficiale, investiția se ridică la 3,3 miliarde lei, respectiv: 1,64 miliarde lei de la bugetul de stat, 1,25 miliarde lei dintr-un împrumut făcut de guvern și doar 360 milioane lei din bani UE nerambursabili.

Demersurile pentru un spital regional la Iași datează de la finalul anilor ’90 când a început o construcție în acest sens în Copou. La începutul anilor 2000, proiectul a fost sistat. Discuțiile au fost reluate în 2005: ministrul Sănătății de la acea vreme (Eugen Nicolăescu) vorbea despre 8 spitale regionale în cadrul unei întâlniri cu lumea medicală ieșeană. Anii au trecut, iar din 8 unități au rămas 3: Iași, Cluj și Craiova, scrie Ziarul de Iași.

Astăzi încep lucrările la Spitalul Regional de Urgențe Iași. Proiectul este amânat de 20 de ani

În perioada 2007 – 2016, autoritățile din cele trei orașe au avut lungi discuții despre amplasarea obiectivelor. În toată această perioadă, mai multe voci au acuzat că a fost pierdută cursa finanțării celor trei spitale regionale cu bani UE, cea mai relevantă poziție din acest punct de vedere fiind a fostului comisar european Corina Crețu.

La Iași, au fost în centrul atenției șase propuneri de amplasament: Valea Ursului (Miroslava), zona ERA, Moara de Vânt, lângă Antibiotice, curtea interioară a Spitalului „Sf. Spiridon“ şi zona fostului poligon auto (Trei Fântâni).

Discuția a fost tranșată la finalul anului 2016, când Consiliul Local (CL) a acordat Ministerului Sănătății (MS) 12 hectare în Moara de Vânt.

Astăzi începe prima etapă a proiectului

Din 2023 încoace, construirea celor trei spitale regionale a intrat pe un drum aparent fără întoarcere: au fost actualizate studiile, au fost asigurate finanțările și au început să fie semnate contracte. La Iași, primul contract are o valoare de aproape 30 milioane lei și a fost semnat în februarie 2024. 

În ceea ce privește lucrările de construire a SRU, licitația este în derulare, dar are deja o întârziere de 40 de zile: momentul deschiderii ofertelor a fost amânat de două ori, iar cel mai recent termen anunțat este 20 mai.

Citește și: A intrat în moarte cerebrală. Mămica ei o spălase pe cap cu o substanţă toxică

Contractul are o valoare de 1,8 miliarde lei. Având în vedere interesul crescut al constructorilor pentru această licitație, pe parcursul derulării procedurii nu este exclus să apară și alte amânări, fie ele decise de autoritatea contractantă, fie în urma unor contestații.

Un termen optimist pentru finalizarea și darea în explotare a SRU este în jurul anului 2030.

SRU va fi construit la circa 2,5 km de centrul Iașului, principalul acces urmând a fi asigurat dinspre bd. C.A. Rosetti. Cheltuielile operaționale se vor ridica la circa 75 milioane euro/an, în condițiile în care unitatea spitalicească va avea circa 3.000 de angajați.

SRU va determina desființarea Spitalului „Sf. Spiridon”, toate activitățile acestei unități, precum și altele de la unități diferite, urmând să fie preluate la SRU.

Citeşte şi: Motivul halucinant pentru care o mamă nu vrea să omoare păduchii fiicei ei. „Eu nu omor ființe vii”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te