Arheologii au descoperit circa 250 de morminte, cu o vechime de peste 4.000 de ani, în Egipt

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.05.2021 - 11:04

Arheologii egipteni au scos la iveală circa 250 de morminte vechi de 4.200 de ani, în provincia Sohag, din sudul Egiptului, a anunţat Ministerul pentru Antichităţi de la Cairo, potrivit AFP.

SHARE

"Au fost descoperite aproximativ 250 de morminte, unele dispunând de una sau mai multe gropi funerare, iar altele de un coridor în pantă care se termina într-o sală funerară", a anunțat ministerul Ministerul pentru Antichităţi de la Cairo printr-un comunicat.

Mormintele datează de la sfârşitul Vechiului Regat până la sfârşitul perioadei ptolemeice

"Aceste morminte datează de la sfârşitul Vechiului Regat până la sfârşitul perioadei ptolemeice", a adăugat acesta.

Vechiul Regat este perioada cuprinsă între 2.700 şi 2.200 î.Hr., în timp ce dinastia ptolemeică din Egipt a durat 300 de ani, până la moartea Cleopatrei, în 30 d.Hr.

Citește și: Război în toată regula, între Israel și Hamas. Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență

Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului general pentru antichităţi, a indicat că unul dintre mormintele din perioada Vechiului Regat prezenta uşoare urme de inscripţii hieroglifice şi o cameră pentru "sacrificii".

Vase din ceramică şi obiecte dedicate zeităţilor egiptene

Potrivit lui Mohamed Abdel-Badie, a responsabil din cadrul Ministerului pentru Antichităţi care a efectuat săpăturile, în morminte au fost găsite vase din ceramică şi obiecte dedicate zeităţilor egiptene.

Arheologii au descoperit şi vase mici din alabastru, oase umane şi de animale, precum şi relicve de calcar ce pot fi "stele funerare (...) datând din a 6-a dinastie", a adăugat specialistul.

Citește și: Impactul electrificării mașinilor asupra locurilor de muncă: șeful Daimler propune UE o dezbatere

Autorităţile de la Cairo au anunţat mai multe descoperiri arheologice importante în ultimele luni, în speranţa de a relansa turismul, un sector care s-a confruntat cu mari dificultăţi de la Revoluţia din 2011, prin care a fost înlăturat de la putere fostul preşedinte Hosni Mubarak, până la pandemia de coronavirus din prezent. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.