Război în toată regula, între Israel și Hamas. Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.05.2021 - 09:21
Tel Aviv-ul a fost, marţi seară, ţinta unei ploi de rachete lansate din Fâşia Gaza, după ce armata israeliană a distrus turnul Hanadi. / Foto: digi24.ro

Tel Aviv-ul a fost, marţi seară, ţinta unei ploi de rachete lansate din Fâşia Gaza, după ce armata israeliană a distrus turnul Hanadi, o clădire cu 13 etaje din Gaza considerată un fief al mișcării Hamas.

SHARE

Sirenele au început să sune la Tel Aviv şi în oraşele din jur în jurul orei 21.00 (ora 18:00 GMT), potrivit armatei israeliene şi jurnaliştilor AFP.

Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a declarat pentru AFP că un autobuz fără călători a fost lovit de o rachetă în oraşul Holon.

Braţul armat al Hamas a susţinut că a lansat 130 de rachete în direcţia Tel Aviv. De luni seara şi înainte de atacul în direcţia Tel Aviv, aproximativ 480 de rachete au fost lansate de diferite grupuri palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit armatei israeliene. Aceste lovituri aeriene s-au soldat până acum cu doi morţi şi zeci de răniţi.

Citește și: Activistă din Rusia, condamnată la doi ani de „libertate limitată”, pentru că a citit Constituția

Atacurile aeriene asupra Fâşiei Gaza, lansate în răspuns la primele tiruri cu rachete de luni, au ucis cel puţin 28 de persoane, între care zece copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Comandanţi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, al doilea grup armat islamist din enclavă, au fost ucişi în aceste atacuri, conform acestor mişcări palestiniene. 

Potrivit Reuters, ostilităţile de marţi amintesc de ultimul conflict major dintre cele două părţi, din 2014.

Citește și: EXCLUSIV Dan Barna, reclamat de DLAF la DNA. Este suspectat de fraude cu fonduri UE

Premierul Netanyahu a decretat stare de urgenţă la Lod

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a decretat stare de urgenţă în oraşul Lod din centrul Israelului unde în ultimele ore, conform poliţiei, au avut loc revolte ale minorităţii arabe, transmite AFP.

Într-un comunicat, premierul Netanyahu a declarat că a dat undă verde pentru declararea stării de urgenţă în Lod, în timp ce poliţia a informat despre 'revolte' ale minorităţii arabe locale după moartea violentă, marţi, a unui arab israelian.

Potrivit unui fotograf al AFP, prim-ministrul Israelului s-a deplasat la Lod în noaptea de marţi spre miercuri pentru a face apel la calm, în timp ce în acest oraş situat în apropierea aeroportul internaţional Ben Gurion se instala un dispozitiv puternic de securitate.

Citește și: VIDEO Manipulare PSD: a „umflat” la 2.000 numărul de morți COVID neraportați, cerând anchetă

Luni seara târziu, Lod, un oraş cu o populaţie mixtă de 77.000 de locuitori, 47.000 de evrei şi 23.000 de arabi, situat în suburbiile Tel Avivului, a fost scena unor ciocniri violente, în urma cărora un arab israelian a fost ucis de un evreu.

Marţi seară, în timp ce manifestaţiile s-au înmulţit în Ierusalimul de Est, în Cisiordania, dar şi în oraşele arabe din Israel, situaţia a degenerat la Lod, potrivit informaţiilor furnizate de poliţie.

"Revolte de amploare au izbucnit din partea unor rezidenţi arabi, punând în pericol locuitorii", se arată într-un comunicat al poliţiei."Au fost incendiate vehicule şi avariate bunuri".

Pentru a veni în sprijinul poliţiei locale, guvernul a desfăşurat în Lod unităţi ale poliţiei de frontieră cu sediul în Cisiordania ocupată.

Potrivit presei israeliene, trei sinagogi şi mai multe magazine din Lod au fost incendiate.

Scene de violenţă au avut loc şi în alte localităţi unde locuiesc arabi israelieni, precum Akko (Acre),Wadi Ara sau Jisr A-Zarqa în apropiere de Haifa, unde au fost arestate opt persoane, potrivit poliţiei.

Hamas anunţă o nouă ripostă cu peste 200 de rachete

Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a anunţat miercuri că lansează peste 200 de rachete spre teritoriul israelian ca răspuns la atacurile israeliene asupra unei clădiri din centrul enclavei palestiniene, informează AFP.

Aripa armată a Hamas a indicat într-o declaraţie că "lansează 110 rachete asupra metropolei Tel Aviv" şi "100 rachete asupra oraşului Beer Şeva "ca represalii la reluarea atacurilor asupra clădirilor locuite de civili".

Alarmele au răsunat în Tel Aviv şi Beer Şeva, în sudul Israelului, la scurt timp după difuzarea acestor informaţii, potrivit armatei israeliene.

Hamas informase anterior despre distrugerea unei clădiri cu locuinţe, magazine şi un post local de televiziune, situate în centrul oraşului Gaza.

"Pagube importante au fost înregistrate în privinţa turnului şi a clădirilor din jur", a raportat postul de televiziune Hamas Al-Aqsa TV.

Această nouă lansare de rachete îi urmează celei efectuate mai devreme înspre Tel Aviv, soldate cu un mort la periferia oraşului.

Trei israeliene au fost ucise şi alţi zeci au fost răniţi începând de luni, în urma atacurilor cu rachete dinspre Fâşia Gaza.

Cel puţin 32 de palestinieni, printre care zece copii, au fost ucişi în atacurile israeliene asupra enclavei. Potrivit autorităţilor locale, violenţele au făcut peste 200 de răniţi.

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe subiectul violenţelor israeliano-palestiniene

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o nouă reuniune de urgenţă, a doua în ultimele trei zile, consacrată violenţelor dintre Israel şi palestinieni, informează AFP, citând surse diplomatice.

Noua sesiune cu uşile închise a fost solicitată de Tunisia, Norvegia şi China.

Prima reuniune, organizată luni la solicitarea Tunisiei, s-a încheiat fără o declaraţie comună a Consiliului de Securitate din cauza reticenţei Statelor Unite de a adopta "în această etapă" un proiect de text propus de Norvegia.

Acest proiect de declaraţie, obţinut de AFP, fără a condamna violenţele, solicita "Israelului să oprească activităţile de colonizare, demolările şi expulzările" palestinienilor,"inclusiv în Ierusalimul de Est", sursă de tensiuni în ultimele săptămâni. Proiectul de declaraţie mai cerea celor două părţi "să se abţină de la adoptarea de măsuri unilaterale care să exacerbeze tensiunile şi să submineze viabilitatea soluţiei celor două state", solicita reţinere, precum şi evitarea oricăror provocări, cu respectarea "statu-quo-ului istoric al locurilor sfinte".

Întrebat marţi dacă SUA se mai opun unei declaraţii a Consiliului de Securitate, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a refuzat să răspundă direct.

"Vrem să vedem măsuri, indiferent dacă acestea provin de la guvernul israelian, Autoritatea Naţională Palestiniană sau Consiliul de Securitate al ONU, care să servească nu pentru a provoca sau a escalada, ci pentru a dezescalada", a spus Ned Price.

Marţi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care avusese deja o luarea de poziţie pe subiect duminică, a cerut ca escaladarea violenţelor dintre israelieni şi palestinieni "să încetează imediat".

SUA lansează un apel la evitarea deceselor ''profund regretabile'' în rândul civililor

Statele Unite cer Israelului şi palestinienilor să evite uciderile ''profund regretabile'' în rândul civililor, după atacuri ale statului evreu lansate în represalii la atacurile cu rachete din Fâşia Gaza, relatează AFP.

''Pierderea de vieţi de partea israeliană, pierderea de vieţi de partea palestiniană, este ceva ce regretăm profund (...). Orice deces în rândul civililor este profund regretabil, fie că este vorba de palestinieni sau israelieni", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

"Israelul are dreptul să se apere, dar în acelaşi timp regretăm informaţiile despre decesele civililor şi dorim ca aceasta să înceteze", a insistat el. ''Nu vrem să vedem provocări. Provocările pe care le-am văzut au dus la pierderi de vieţi şi este profund regretabil'', a indicat purtătorul de cuvânt.

Ned Price a condamnat încă o dată atacurile cu rachete lansate de Hamas, calificate drept ''atacuri teroriste oribile'', şi a apărat încă o dată dreptul Israelului la autoapărare. El a afirmat de asemenea că palestinienii au ''dreptul la securitate''.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a avut marţi o convorbire cu omologul său israelian Gaby Ashkenazi pentru a ''reitera acest mesaj important pentru dezescaladare'', potrivit purtătorului său de cuvânt.

"Continuăm să facem apel la calm, continuăm să lansăm un apel tuturor părţilor la dezescaladare şi să manifeste reţinere în acţiunile lor", a adăugat Ned Price.

La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau a cerut, de asemenea, marţi o ''dezescaladare imediată''. "Violenţa şi atacurile trebuie să înceteze", a declarat el presei.

''Atacurile cu rachete din partea Hamas sunt absolut inacceptabile. De asemenea, suntem profund preocupaţi de coloniile 'israeliene' şi 'expulzările palestinienilor' '', a adăugat premierul canadian. 

Liderul iranian Khamenei cere palestinienilor să îşi dezvolte capacitatea de luptă pentru a opri brutalitatea Israelului

Liderul suprem iranian Ayatollahul Ali Khamenei a cerut marţi palestinienilor să îşi dezvolte capacitatea de luptă pentru a opri ”brutalitatea” Israelului, afirmând că israelienii ”înţeleg doar limbajul forţei”, potrivit televiziunii de stat iraniene, citată de Reuters.

”Zioniştii nu înţeleg decât limbajul forţei, aşa că palestinienii trebuie să îşi dezvolte forţa şi rezistenţa pentru a-i obliga pe criminali să se predea şi să le opreascp actele brutale”, a spus Ayatollahul Ali Khamenei.

Israelul şi-a intensificat ,arţi atacurile aeriene ămpotriva Fîşiei Gaza, în timp ce tituri de rachete au lovit oraşe israeliene pentru a doua zi, amplificînd un conflict în care cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană şi doi în Israel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te