Arafat despre cauzele exploziei de la Crevedia: Probabil că a fost o ţigară. Clar că e eroare umană

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.09.2023 - 15:06
Arafat despre cauzele exploziei de la Crevedia: "Probabil că a fost o ţigară. Clar că e eroare umană - Foto: Gov.ro / imagine cu caracter ilustrativ

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat afirmă, referindu-se la posibilele cauze ale exploziei de la staţia de gaz petrolier lichefiat de la Crevedia, soldată cu moartea a trei persoane şi cu rănirea a peste 50, că în mod clar a fost vorba despre o eroare

SHARE

O eroare umană a provocat explozia de Crevedia iar activitatea care se desfăşura acolo, respectiv transvazarea de GPL între două cisterne, era una ilegală, informează news.ro.

O eroare umană a provocat tragedia

"Din ce am înţeles, cel puţin, a apărut o sursă de foc când ei transvazau ilegal între două maşini GPL-ul. Ce se înţelege este că probabil că a fost o ţigară. Eroarea, clar că e eroare umană.

Activitatea era ilegală, era extrem de periculoasă, era o activitate care nu avea voie să se facă în acest fel acolo şi dacă a mai şi fumat cineva sau a aruncat o ţigară undeva, că dacă nu era instruit şi nu ştie că GPL-ul, fără să-l vezi, poate să fie curs undeva, să existe concentrat undeva, atunci poate că cineva a aruncat o ţigară şi de acolo s-a răspândit focul", a afirmat Arafat.

El a precizat, întrebat cine este vinovat pentru tragedia de la Crevedia, că "totdeauna vinovaţii nu sunt salvatorii, nu sunt cei care intervin, vinovaţii sunt cei care au cauzat".

"Aici  nu s-au respectat legile, nu s-au respectat regulile. Eu nu arăt cu degetul vinovat, nevinovat, dar primul care răspunde este cel care nu a respectat legea. Cine nu a respectat legea, totdeauna are responsabilitatea faptică pentru că s-a declanşat un incendiu", mai spune Raed Arafat.

Citește și: Motivul pentru care Papa Francisc este primit la Lisabona cu un covor de bancnote de 500 de euro

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat povesteşte, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, că după ce pompierii merg în activităţi de prevenire la diverse societăţi comerciale cărora le întrerup activitatea din cauza neregulilor constatate, încep „telefoanele şi intervenţiile”. În acest context, Arafat atrage atenţia asupra importanţei respectării legii şi regulilor de prevenţie.

„Când venin pe problemele de prevenire şi vin pompierii şi aplică amenzi usturătoare, sau închid o discotecă – acolo avem voie să punem sigiliu, conform legii şi sigilăm o discotecă -  să vedeţi atunci telefoanele şi intervenţiile şi... Nu neapărat de la politicieni, de la diferiţi oameni care sună şi încep: ”Dar acum am înţeles, nu putem să deschidem mai devreme? Dar nu putem să facem încă o constatare şi să anulăm sigilarea, că vine Anul nou?””, a afirmat Raed Arafat în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă la Prima Tv.

Acesta a precizat că sunt persoane care dau astfel de telefoane pentru a insista asupra autorităţilor. „Se primesc (astfel de telefoane – n.r.), dacă nu primesc eu, primesc colegii, inspectorii şefi. Noi aşa, intenţionat, am dorit să fie legea, să nu lase nicio excepţie”, mai spune Raed Arafat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te