Arafat: Carantina de 5 zile pentru persoanele vaccinate sau vindecate care intră în țară

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.01.2022 - 21:21
Arafat: Carantina de cinci zile pentru persoanele vaccinate sau vindecate şi de zece zile restul/FOTO: Facebook/RaedArafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, vineri, la finalul unei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), că începând de sâmbătă vor fi reduse perioadele de carantină.

SHARE

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a menţionat că regulile de carantină se aplică pentru persoanele care vin din ţări roşii. 

„Avem reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentu ucele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Introducerea carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate cu duratele prevăzute anterior. Deci aceleași reguli vor fi: dacă e vacciantă sau trecută prin boală, atunci are 5 zile carantină, dacă nu e vaccinată are 10 zile carantină. Persoanele contact direct – aici definiția e în acte ale Ministerului Sănătății”, a declarat Raed Arafat.

Hotărârea CNSU 

„Dacă vii dintr-o ţară roşie şi eşti vaccinat sau trecut prin boală, nu eşti carantinat, dacă vii din ţara roşie, nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, carantina este zece zile. Astea sunt regulile care se aplică şi care vor fi aplicate mai departe”, a transmis şeful DSU. 

Adriana Pistol a explicat şi care este definiţia contacţilor direcţi. 

Citește și: 20.000 lei/lună salariu și 3.000 lei/sporuri pentru secretarul general al deputaților, propus de PSD

„Definiţia contactului direct nu a suferit nicio modificare, ea este cea pe care o cunoaştem de la începutul pandemiei, ea reprezintă un contact prelungit, minim 15 minute, la o distanţă mai mică de doi metri şi fără să poarte mască sau echipament de protecţie, dacă vorbim de personalul sanitar.

Acest lucru nu înseamnă un gest de salut pe stradă sau aşa ceva. Este nevoie de o distanţă mai mică, de o perioadă de contact mai îndelungată de 15 minute şi fără mijloace de protecţie”, a precizat Adriana Pistol.

Citește și: 12 miniștri, „incompatibili” cu domeniul administrat. IT-ist la transporturi, contabil la turism

Ea a precizat şi de ce a fost luată decizia de reducere a carantinei la cinci zile 

„Sunt şi alte state care au scăzut această perioadă de carantinare. (...) Având în vedere observaţiile că tulpina Omicron pare să aibă o perioadă de incubaţie mai mică, mai scurtă, faţă de tulpinile anterioare, atunci s-a luat această decizie de cinci zile. Dacă după cinci zile persoana respectivă sănătoasă rămâne sănătoase şansele să mai dezvolte o infecţie sunt foarte reduse”, a afirmat Adriana Pistol.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te