FOTO Cora a încercat să ocolească regulile. ANPC a găsit nereguli și a închis două magazine

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.10.2021 - 22:49
ANPC a găsit nereguli la mai multe magazine Cora din București. / Foto: newsweek.ro
ANPC a propus închiderea a două magazine Cora din Bucureşti pe o durată de cel mult 6 luni. / Foto: zf.ro
ANPC a găsit nereguli la mai multe magazine Cora din București. / Foto: newsweek.ro
ANPC a găsit nereguli la mai multe magazine Cora din București. / Foto: newsweek.ro
ANPC a găsit nereguli la mai multe magazine Cora din București. / Foto: newsweek.ro

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a propus închiderea unităţilor Cora Pantelimon şi Cora Alexandriei pe o durată de cel mult 6 luni, în urma constatării mai multor abateri importante la cele două magazine.

SHARE

De asemenea, magazinele Cora au încercat să ocolească regulile COVID, prin crearea unor culoare distincte ce indicau faptul că pe un culoar este permisă intrarea în întregul spațiu comercial prin prezentarea certificatului verde COVID, pe culoarul ce ducea doar în zona de produse alimentare nefiind necesară prezentarea acestuia.

Citește și: Idolii lui Șoșoacă și Simion, Viktor Orban și Putin, impun vaccinarea obligatorie și restricții dure

ANPC a decis, ca urmare a controalelor la patru puncte de lucru ale S.C. România Hypermarche (Cora) din Bucureşti, oprirea temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată de la unităţile Cora Lujerului (mezeluri, cofetărie, peşte, produse alimentare promoţionale), Cora Pantelimon (legume-fructe, gastro, cofetărie, măsline vrac), Cora Văcăreşti - din incinta Mall Sun Plaza (legume-fructe, gastro, cofetărie, brânzeturi şi carne vrac) şi Cora Alexandriei (gastro).

Citește și: STUDIU Înlocuirea forțată a mașinilor termice cu unele electrice, o măsură proastă pentru mediu

Autoritatea a luat şi măsura opririi definitive de la comercializare şi a retragerii din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele 4 magazine, se precizează în comunicat.

Citește și: De ce ar fi donat Alex Bodi două mașini de lux clanului Caran. S-ar fi certat cu interlopul Tâmplaru

Neregulile descoperite au avut ca efect aplicarea unor amenzi contravenţionale în valoare totală de 120.000 de lei.

Cele mai frecvente abateri

Cele mai frecvente abateri de la legislaţia în vigoare constatate de reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) din regiunea Bucureşti-Ilfov au fost: comercializare fructe şi legume ca fiind calitatea I, când în realitate acestea prezintă modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, fiind improprii consumului uman; lipsa informării consumatorilor asupra faptului că, la anumite sortimente de citrice, coaja nu este destinată consumului uman; comercializarea unor produse cu data limită de consum depăşită; nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro; nerespectare temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare; utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită; utilizare unor bureţi de sârmă şi coşuri de gunoi fără capac, în zona de gătire.

Citește și: OFICIAL Angajatorii din Ungaria le pot cere lucrătorilor să se vaccineze împotriva COVID-19

Alte nereguli constatate au fost existenţa unor ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum şi agregate frigorifice neigienizate; existenţa la vânzare, la vitrina asistată, a unor produse ambalate fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora; existenţa insectelor moarte sub tăvile de expunere din vitrinele asistate; existenţa unor depuneri masive de praf pe ventilatoarele agregatelor vitrinei asistate; absenţa, de pe etichetele de produs, a menţiunilor prezenţei ingredientelor cu potenţial alergen, în produsele preparate în magazine şi alte deficienţe de etichetare a produselor realizate în unitate; prezenţa unor arsuri de la congelare la produsele congelate sau a unor acumulări de gheaţă în ambalaj; lipsa igienizării la vitrinele frigorifice de la raioanele de produse congelate; utilizarea unor vitrine frigorifice cu rugină, exfolieri ale vopselei, grad avansat de uzură sau în care existau resturi alimentare, acumulări de apă şi mucegai; comercializarea diferitelor tipuri de murături (în oţet), constatându-se faptul că nu se precizează originea oţetului, precum şi faptul că acestea sunt prezentate ca murături în oţet, iar în lista de ingrediente se declară acid acetic.

Citește și: Rata de deces în țările cu peste 80% din populație vaccinată. Italia - 5 decese vs. România - 152

Echipa ANPC care a realizat controalele de vineri de la cele 4 magazine Cora din Bucureşti a fost coordonată de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă. 

Cora: Cea mai mare parte a situaţiilor constatate de ANPC au fost deja remediate

Situaţiile constatate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în urma controalelor de vor fi rezolvate în cel mai scurt timp, mare parte dintre acestea fiind deja remediate, susţin reprezentanţii companiei într-un punct de vedere transmis la solicitarea Agerpres.

"Patru hipermarketuri Cora din Bucureşti au primit controale din partea ANPC în cursul dimineţii de astăzi. În urma controalelor au fost constatate o serie de situaţii pe care le rezolvăm în cel mai scurt timp. Cea mai mare parte dintre acestea au fost deja remediate până la această oră. Relaţia cora cu autorităţile este una constantă şi de dialog. Apreciem de fiecare dată observaţiile experţilor ANPC şi colaborăm pentru îmbunătăţirea activităţii. Îi asigurăm pe clienţi că am implementat toate măsurile de siguranţă sanitară şi alimentară în magazine, care sunt certificate Safeguard, astfel încât aceştia să aibă o experienţă plăcută şi sigură la cumpărături. Magazinele cora sunt deschise pentru toţi clienţii", spun reprezentanţii Cora.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te