Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, are în subordine 19 spitale.
Regulamentul intern al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) prevede, la capitolul "Relațiile cu presa"
„Art. 61 În situația în care vreun salariat este contactat de către jurnaliști/ziariști, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt desemnat, care va informa conducerea ASSMB cu privire la informațiile solicitate.
Salariații nu vor furniza reprezentanților presei informații privind ASSMB sau în numele acesteia, cu excepția cazului în care au fost abilitați expres, în scris, în acest sens.
Nerespectarea acestei reguli constituie abatere disciplinară și se va sancționa conform prevederilor prezentului Regulament Intern."
La articolul 121(1) din regulament sunt trecute sancțiunile disciplinare pe care ASSMB le poate aplica în cazul angajaților instituției și ai spitalelor din subordine care săvârșesc abateri disciplinare.
Sancțiunile merg de la avertisment scris, retrogradarea temporară (cel mult 60 de zile) din in funcție cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea sau reducerea salariului de bază pe 1-3 luni cu 5-10% până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Administrația Spitalelor neagă
Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti vine cu precizări legate de Regulamentul intern pe 2020, menţionând că acesta s-a reactualizat, a fost întocmit după consultarea cu sindicatul Hipocrat şi a fost aprobat de directorul general al ASSMB.
Într-un comunicat transmis Agerpres se arată că Regulamentul este al ASSMB şi nu are nicio legătură cu regulamentul intern al fiecărui spital din cele 19 administrate de Primăria Capitalei.
„Regulamentul intern al ASSMB (...) nu reglementează sub nicio formă activitatea personalului medical din cele 19 unităţi sanitare. Precizăm că fiecare unitate sanitară are propriul Regulament intern care este elaborat de Comitetul director şi aprobat de manager. (...) Primarul general Gabriela Firea nu are nicio atribuţie în elaborarea regulamentelor interne ale instituţiilor din subordine, deci nici în realizarea regulamentului intern al ASSMB”, precizează sursa citată.
Potrivit ASSMB, „Regulamentul intern precedent din 2019, prevedea la art. 60: 'În situaţia în care vreun salariat este contactat de către jurnalişti/ ziarişti, acesta îi va îndruma către Biroul de presă al instituţiei ori către conducerea ASSMB. Salariaţii nu vor furniza reprezentanţilor presei informaţii privind ASSMB sau în numele acesteia, cu excepţia cazului în care au fost abilitaţi expres, în scris, în acest sens'”.
ASSMB vine cu explicaţii legate şi de art. 61 din actualul regulament intern al instituţiei care prevede: „În situaţia în care vreun salariat este contactat de către jurnalişti/ziarişti, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt desemnat, care va informa conducerea ASSMB cu privire la informaţiile solicitate.
Salariaţii nu vor furniza reprezentanţilor presei informaţii privind ASSMB sau în numele acesteia, cu excepţia cazului în care au fost abilitaţi expres, în scris, în acest sens. Nerespectarea acestei reguli constituie abatere disciplinară şi se va sancţiona conform prevederilor prezentului Regulament intern”.
„Acesta a fost introdus potrivit procedurilor interne ale ASSMB şi potrivit Legii 544, art 3 şi art. 16. (Art. 3: Asigurarea de către autorităţile şi instituţiile publice a accesului la informaţiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, prin intermediul compartimentului pentru relaţii publice sau al persoanei desemnate în acest scop.
Art.16: Pentru asigurarea accesului mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public, autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să desemneze un purtător de cuvânt, de regulă din cadrul compartimentelor de informare şi relaţii publice).
Mai mult decât atât, în procedura internă a ASSMB, avertizorul public este protejat potrivit legislaţiei în vigoare, iar în Regulamentul intern al ASSMB, care este public: http://assmb.ro/storage/diverse/regulament-intern-decembrie-2019.pdf la art.71, art.72 şi art.73 se prevăd obligaţiile salariaţilor de a respecta confidenţialitatea anumitor informaţii care nu sunt de interes public”, precizează ASSMB.