Amenzi uriașe pentru șoferii din Capitală care nu opresc motorul în anumite „zone sensibile”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.11.2023 - 11:41
Amenzi uriașe pentru șoferii din Capitală care nu opresc motorul în anumite „zone sensibile” - Foto: Facebook/ Politia Româna

Amenzi uriașe pentru șoferii din Capitală care nu opresc motorul în anumite „zone sensibile”. Primăria Capitalei analizează posibilitatea amendării șoferilor care nu opresc motorul atunci când staționează în apropierea școlilor, spitalelor și locurilor de joacă.

SHARE

Din comoditate sau grabă, marea majoritate a șoferilor români care își duc copiii cu mașina la școală ignoră să oprească motorul în momentul în care ajung în fața unităților de învățământ și astfel cei mici sunt expuși permanent la noxele eliminate în atmosferă încă de la primele ore ale dimineții. Același lucru se întâmplă și la prânz sau spre seară când părinții se întorc să-i ia de la școală.

Amenzi uriașe pentru șoferii din Capitală care nu opresc motorul în anumite „zone sensibile”

De multe ori, în special în timpul sezonului rece se întâmplă ca parinții să ajungă înainte ca cei mici să iasă de la ore și staționează cu motorul pornit pentru a menține o temperatură caldă în mașină, ignorând poluarea pe care o fac în acest fel.

Două organizații non-guvernamentale își doresc ca proiectul "Oprește Motorul" să devină lege națională, având ca obiectiv convingerea șoferilor să oprească motoarele autoturismelor în timp ce așteaptă în parcare sau lângă școli.

Amenzi uriașe pentru șoferii din Capitală care nu opresc motorul în anumite „zone sensibile”

În Sectorul 6 al Capitalei, autoritățile locale au luat deja măsuri prin instalarea de panouri informative care încurajează oprirea motoarelor în jurul școlilor.

Primarul Ciprian Ciucu a declarat că semnele informative vor fi amplasate în Sectorul 6, iar inițiativa poate fi extinsă și la nivelul Consiliului General și la nivel național. Intenția este să se modifice legislația pentru a permite aplicarea de amenzi, în conformitate cu practica adoptată în țări precum Austria, Germania și unele state din SUA.

”Mesaj ca de la părinte la părinte. Trebuie doar să conștientizăm că atunci când ne așteptăm în mașină, cu motorul pornit, copilul de la școală, de la înot, de la desen, muzică sau oricare altă activitate le facem rău tuturor copiilor, inclusiv alor noștri.  

Citește și: Veste tristă pentru șoferi. Noi taxe de plătit. Cine este vizat și ce criterii se iau în calcul

10, 15, 20 de minute cu motorul pornit generează mult gaz de eșapament. Dacă într-o arie compactă avem cinci sau zece mașini se acumulează concentrații extrem de periculoase de gaze cancerigene sau care provocatoare de boli cardiovasculare. Cei mici sunt cei mai afectați, aceste microparticule stau în suspensie în aer pana la cca. 1.20m de la sol.  

Este păcat să decontăm confortul nostru în sănătatea copiilor noștri.  

Citește și: Top 20 cele mai poluate orașe din România. Capitala nu e în primele 5. Oamenii se pot îmbolnăvi grav

Am scris acest mesaj pentru că, fiind primar, sunt urmărit pe Facebook de un număr mare de oameni, pentru a conștientiza răul pe care îl putem face nu din răutate, nu din indolență, ci pentru că pur și simplu nu ne gândim la astfel de lucruri”, a scris primarul Sectorului 6 pe Facebook.

Modificările propuse ar putea fi incluse în perioada următoare în Codul Rutier, iar șoferii care nu respectă regula ar putea fi pasibili de amenzi substanțiale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te