Amenzi de până la 200.000 €‎ sau închisoare dacă nu ai grijă de animalele de companie. Când e abuz

DE Vlad Alexandru | 09.07.2023 - 14:57
Animale de companie Foto: Pixabay.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Autoritățile au decis pedepse mai aspre pentru cei care abuzează animalele de companie. Amenzile sunt de până la 200.000 de euro sau închisoare dacă se constată că acestea au fost neglijate, abandonate sau agresate.

SHARE

Legea este extrem de aspră cu cei care comit abuzuri asupra animalelor de companie. Poți ajunge la închisoare sau poți primi o amendă de până la 200.000 de euro.

Autoritățile spun că animalele de companie trebuie considerate ”ființe conștiente”.

Amenzi de până la 200.000 €‎ sau închisoare dacă nu ai grijă de animalele de companie. Când e abuz

Spania a adoptat schimbări radicale la legile naţionale privind bunăstarea animalelor prin care oferă animalelor de companie, considerate „fiinţe conştiente”, o protecţie legală mai solidă împotriva neglijenţei, abandonului sau abuzului.

Persoanele condamnate pentru abuzul animalelor vor suporta sancţiuni legale mai dure potrivit noii legi privind „protecţia drepturilor şi bunăstării animalelor”, adoptată zilele trecute de Congresul Deputaţilor din Spania.

Legea vizează protejarea unui număr estimat de 26 de milioane de animale de casă de pe teritoriul Spaniei, majoritatea câini şi pisici. Reformele pentru bunăstarea animalelor, promovate de guvernul de coaliţie de stânga, au provocat în anumite momente dezbateri aprinse în Spania, scrie Ziarul Românesc.

Potrivit acestei legi, câinii nu pot fi lăsaţi singuri mai mult de o zi, iar pisicile nu pot fi lăsate singure mai mult de trei zile. Animalele de companie trebuie cazate într-o manieră adecvată speciei, protejate de frig şi căldură, şi trebuie să primească tratament veterinar atunci când este cazul.

Citește și: România, pe primul loc în UE la la numărul de proprietari de câini și pisici

Spania va solicita totodată stăpânilor de animale să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru animalele de companie pe care le deţin. 

Relele tratamente precum şi alte încălcări ale codului bunăstării animalelor sunt pasibile de amenzi de până la 200.000 de euro sau chiar sentinţe cu închisoarea. Dacă o persoană şi-a abuzat animalul de companie, animalul va fi confiscat şi va fi încredinţat unui centru pentru animale.

Animalele de companie pot fi ucise doar dacă se demonstrează că pun în pericol sănătatea publică sau la recomandarea unui veterinar. 

Citește și: Fără câini și pisici la bloc dacă nu ai acordul vecinilor. La Arad, taxă de 300 lei pe animal

Legea nu se aplică animalelor de la ferme. Câinii de vânătoare, care sunt câteodată trataţi cu o cruzime deosebită, au fost exceptaţi din prevederile legii în urma protestelor asociaţiilor de vânători. Excepţiile se aplică de asemenea câinilor poliţişti şi câinilor însoţitori precum şi câinilor de turmă.

Cum este legea în România

În România, potrivit legii, ”constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;

b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

e) rănirea sau schingiuirea animalelor;

f) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

 În cazul condamnării pentru una dintre infracţiunile prevăzute mai sus, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Amenzile sunt însă mai mici ca în Spania. La noi sunt de la 1.000 lei la 3.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te