Înăsprirea pedepselor pentru conducerea fără permis și pentru încredințarea unui vehicul unei persoane fără permis este iminentă după ce recent un proiect de lege în acest sens a fost recent aprobat de Senat.
“Legea nr.286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.510 din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 91, alineatui (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
(3) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 209-211 §i art. 335 alin.(l), (1) §1 (3).
2. La articolul 335, alineatui (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani.
Citește și: 6 întrebări de mecanică greșite des la examenul auto: „Airbag-ul asigură amortizarea trepidațiilor”
(1^) Dacă, urmare a faptei prevăzute la alin. (1), s-a produs un accident de circulație care a avut că urmare pagube materiale sau vătămarea integrității corporale sau a sănătății uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 4 la 8 ani, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este fnchisoarea de la 5 la 10 ani”, se arată în proiectul de lege.
Amenda e exclusă! Ani de închisoare pentru cei care dau mașina unei persoane fără permis
În cazul încredințării unui vehicul unei persoane fără permis, care se află sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive, se propun sancțiuni similare aferente conducerii fără permis.
Citește și: TOP 7 întrebări pentru carnet, la care 7 din 10 elevi-șoferi habar nu au să răspundă și pică sala
Proiectul de lege elimină astfel posibilitatea suspendării executării pedepselor, indiferent de circumstanțele comiterii infracțiunilor, dar numai în cazul în care accidentul s-a soldat cu pagube materiale ori cu rănirea uneia sau mai multor persoane. “Prin înăsprirea pedepselor, autoritățile speră să descurajeze acest comportament periculos și să reducă semnificativ numărul tragediilor de pe drumurile din România”, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare legislativă.