Jurații tribunalului din orașul Oakland, din California, au condamnat Bayer la plăți penale compensatorii de peste două miliarde de dolari. Procesul a fost declanșat de plângerea unui pensionar american, care a acuzat că produsul Roundup al firmei Monsanto, parte a grupului Bayer, ar fi responsabil pentru îmbolnăvirea sa de cancer. Substanța activă din acest produs chimic folosit în combaterea dăunătorilor din agricultură este controversatul glifosat.
Avocații pensionarului ceruseră despăgubiri de peste un miliard de dolari și au numit drept "istorică" pedeapsa dictată împotriva gigantului chimic german. Bayer s-a declarat "dezamăgită" de decizia juriului și a anunțat că o va contesta în instanță.
Bayer respinge acuzațiile privind glifosatul
Avocații acuzării au încercat în timpul procesului să convingă jurații nu doar că produsele Monsanto provoacă cancer, ci și că această companie ar fi manipulat studii făcute asupra produselor sale pentru a ascunde riscurile. Bayer respinge acuzațiile potrivit cărora glifosatul ar fi cancerigen și face mereu trimitere la faptul că autoritățile din lumea întreagă au aprobat folosirea acestei substanțe, pe care o consideră nepericuloasă.
Recent, autoritatea de mediu din SUA, EPA, a dat publicității o evaluare în care a conchis că glifosatul nu ar fi cancerigen. Plângerile în instanță se bazează însă pe studiile agenției internaționale de cercetare a cancerului IARC, care consideră glifosatul "probabil cancerigen".
A treia înfrângere în procesul glifosatului
Pentru Bayer, este deja al treilea verdict nefavorabil în doar câteva luni. În alte două cazuri, concernul a fost condamnat la plăți compensatorii de 160 de milioane de dolari. Bayer a făcut apel, dar experții cred că gigantul chimico-farmaceutic german nu va scăpa deloc ieftin din acest scandal. În SUA, există în prezent în jur de 13.400 de plângeri în justiție împotriva Bayer din cauza produsului Roundup.
Iar probleme apar și în alte țări: procuratura de la Paris a demarat sâmbătă o anchetă împotriva Monsanto. Aceasta este suspectată că ar fi adunat date private ale jurnaliștilor, politicienilor și cercetătorilor critici la adresa sa.
Bayer a achiziționat Monsanto în 2018 contra sumei de 56 de miliarde de euro.