Amendă de 5.000 de lei dacă folosești balconul pentru o activitate personală. De ce nu ai voie
![](https://newsweek.ro/resize/frPlGw_SfZX5SWPcImKDU9FfRUxxttt2lS1dUXTAiDI/rs:fill:800:0:1/g:ce/aHR0cHM6Ly9uZXdzd2Vlay5yby9zdG9yYWdlL21lZGlhLzIwMjUvSmFudWFyeS82YzZjYjQyY2MxMGY4ZDlmZGU5NTZkZjkwODUwZDYzYy5qcGc.webp)
„Aparatele de aer condiționat, ca aparatele de aer condiționat, că aici se găsesc soluții foarte ușor să le maschezi, dar într-adevăr cu rufele la uscat, în condițiile în care sunt soluții acum să poți să-ți pui pe un suport, aici trebuie să fim într-adevăr prea puțin permisivi”, a declarat Mihai Chirica, primarul din Iași pentru Digi24.
Citește și: Amendă usturătoare pentru cei care au mașină de spălat și locuiesc la bloc. Ce prevede legea?
Sancțiunile vor începe de la 1.000 lei și pot ajunge până la 5.000 lei, iar lista de interdicții este mai lungă.
„Termoizolații la etajul 3, la etajul 2 doi nu. Roz la doi, la patru galben. Să fie o suprafață uniformă, să fie o culoare aprobată prin acest regulament”, a declarat Ștefan Hantăr, de la compartimentul design și arhitectură al Primăriei Iași, pentru Digi24.
Citește și: AMENDĂ de până la 1.000 de lei pentru românii care stau la bloc și fac asta pe balcon sau la geam
Prin acest regulament, blocurile și clădirile din oraș vor putea fi zugrăvite doar în culori neutre, alb și variații de gri sau bej. Autoritățile estimează că regulamentul va intra în dezbaterea Consiliului Local pentru a fi aprobat în luna martie.
În multe blocuri sunt amenajate uscătorii, unde locatarii își pot pune rufele la uscat.
Newsweek a mai scris și despre alte probleme pe care l-ear putea avea locatarii de la bloc dacă nu respectă regulile.
De exemplu, unele amenajări ale balconului se pot face doar cu aviz de la primărie.
Amenzile pentru închiderea ilegală a balconului sunt prevăzute în Legii nr. 50/1991. Sancțiunile sunt cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei pentru cei care încalcă legea.