luni 06 octombrie
EUR 5.0889 USD 4.3349
Abonează-te
Newsweek România

Aliment unic în lume, creat în România. Cine l-a creat și ce proprietăți are acesta?

Data publicării: 12.03.2024 • 17:09 Data actualizării: 12.03.2024 • 17:09
Aliment unic în lume, creat în România. Cine l-a creat și ce proprietăți are acesta? - Foto: Adevarul / imagine rol ilustrativ
Aliment unic în lume, creat în România. Cine l-a creat și ce proprietăți are acesta? - Foto: Adevarul / imagine rol ilustrativ

Aliment unic în lume, creat în România. Cine l-a creat și ce proprietăți are acesta? Despre ce aliment este vorba și cum a fost creat?

Aliment unic în lume, creat în România. Cine l-a creat și ce proprietăți are acesta? Despre ce aliment este vorba și cum a fost creat?

Aliment unic în lume

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a acordat Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi brevet de invenţie pentru o pâine proteică, cu gust şi proprietăţi de carne.

Citește și: Este pâinea neagră mai sănătoasă decât cea albă? Verdictul surprinzător al specialiștilor

La acest proiect a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Potrivit informaţiilor făcute publice de Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, autorii invenţiei sunt profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe şi Romulus Marian Burluc, care au plecat de la premisa că „pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esenţiali şi au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau peşte, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic)".

Procedeul de obţinere a pâinii echilibrate nutriţional în proteine reprezintă o soluţie de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică de a avea un conţinut optim în aminoacizii esenţiali, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a universităţii gălăţene, potrivit Agerpres.

„Pâinea astfel obţinută ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare şi distribuţie, cu protecţia celor săraci, trebuie să vină prin nişte programe guvernamentale sau locale.

Citește și: Cât de periculoasă e pâinea pentru sănătate. Medicul Vlad Ciurea a dat verdictul

Pâinea echilibrată nutriţional va trebui să existe pentru toţi consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preţ subvenţionat. Pâinea echilibrată nutriţional în proteine este ca şi cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte", a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.

Mai multe articole din secțiunea Actualitate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră