Alianța Țărănistă îl critică pe Năstase, care s-a comparat cu Iuliu Maniu

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.12.2019 - 11:59
Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Partidul Alianța Național Țărănistă susține că este profund revoltată de recentele declarații ale lui Adrian Năstase, care s-a comparat cu liderul țărănist, Iuliu Maniu, după ce președintele Klaus Iohannis i-a retras decorațiile.

SHARE

„Alianța Național Țărănistă este profund revoltată de recentele afirmații ale domnului Adrian Năstase, fost prim-ministru, fost președinte al Camerei deputaților și fost candidat la președinția României. Credem că funcțiile publice pe care le-a ocupat domnul Năstase, experiența acumulată pe scena politică și situația sa juridică actuală ar fi trebuit să determine o abordare mai ponderată cu privire la cele câteva, prea puține din păcate, simboluri și modele de integritate care au marcat spiritul și istoria acestei națiuni”, susține partidul, potrivit unei declarații de presă. 

Tărăniștii susțin că Iuliu Maniu, „unificatorul și creatorul României moderne”, a fost atacat în mod „grosier de Adrian Năstase, care afirma în încercarea de a se apăra în fața acțiunii președintelui Klaus Iohannis: „Mă întreb dacă comuniștii i-au retras decorațiile lui Maniu, după condamnarea sa”.

În declarația de presă, partidul spune despre fostul premier al României că este un individ „orbit de vanitate și egolatrie, evacuat pe ușa din spate a istoriei, (...) urmând deviza: «dacă eu nu pot să fiu mai bun, atunci îi voi face pe toți ceilalți mai răi».

De asemenea, Alianța amintește de condamnările penale lui Năstase care au dus la retragerea ordinului „Steaua României”, în grad de Mare Cruce.

„Este drept că trăim o epocă a relativizărilor extreme, dar credem că este necesar să tragem o linie fermă dincolo de care istoria nu poate fi denaturată. Ne opunem cu tărie ideilor emise de persoane rău-intenționate, cum este acum cazul domnului Năstase, care pot echivala înavuțirea proprie cu folosurile naționale, dreptul comun cu închisoarea politică, mecanismele democratice cu represiunea comunistă, dezamăgirea produsă de retragerea unei medalii cu tortura fizică cotidiană, micile istorii personale cu Marea Istorie a neamului”, mai reiese din declarația de presă.

Reacția vine în contextul în care fostul premier Adrian Năstase a scris vineri un text pe blog în care critică decizia președintelui de a-i retrage decorația. Năstase se compară cu liderul țărănist, Iuliu Maniu, deținut politic persecutat de regimul comunist și susține că a fost și el condamnat pe nedrept, la comanda lui Traian Băsescu.

„Poate că pentru câteva zile, Iohannis va fi un «erou» al Societătii Timisoara si al unor radicali #rezist. In timp, insă, acest gest, lipsit de elegantă, va fi contestat de oamenii politici si de oamenii de bun simt.

Și va deveni un precedent. Decoratia din urmă cu 17 ani a fost acordată pentru unele merite (care nu cred că pot fi contestate nici din perspectiva timpului). Condamnările nedrepte, dictate, ulterior, de către Băsescu, prin instrumentele sale din magistratură, nu au nicio legătură cu argumentele pentru decorare. A te preface că, după 7 ani sau 5 ani de la condamnări că poti să le dai relvantă, este o mârsăvie politică.

Mă vor injura unii, dar mă intreb dacă comunistii i-au retras decoratiile lui Maniu, după condamnarea sa”, a scris Adrian Năstase.

Preşedintele României a semnat miercuri decretele privind retragerea decorațiilor acordate în trecut unor persoane care au fost condamnate pentru diverse infracțiuni.

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru şantaj şi luare de mită şi la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii. Acesta a fost decorat în anul 2002 de fostul președinte Ion Iliescu cu Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te