Alertă ANPC: Cozonacii de Crăciun, plini de substanțe nesănătoase

DE Daniel Toșa | 17.12.2021 - 15:20
Alertă ANPC: Cozonacii de Crăciun, plini de substanțe nesănătoase/FOTO: Youtube

La 100 de grame de mâncare putem ajunge până la 167 de E-uri. Este semnalul de alarmă tras de cei de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și cei de la Infocons, făcând o analiză a celor mai populare produse care stau pe mesele românilor de sărbători.

SHARE

Un avertisment deosebit de important vine din partea Protecției Consumatorului, referitor la cozonaci. Foarte multe dintre aceștia conțin E-uri periculoase, care trebuie evitate. 

„În primul rând trebuie să cumpărăm doar din magazinele special amenajate, unde se poate elibera și bon fiscal. Întotdeauna verificăm eticheta. Acolo vom primi toate informațiile de care avem nevoie pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză. 

În ultima perioadă am intrat în febra cumpărăturilor. Cu toții ne dorim o masă bogată de Crăciun. Vorbim de cozonac și nu numai. Nu mai facem cozonaci în casă, e mult mai comod să cumpărăm cozonaci din comerț. 

Citește și: VIDEO Timișoara, marş pentru comemorarea eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989

Cozonacii, într-adevăr, conțin și E-uri. Iar unele dintre ingrediente pot fi alergice. Și vorbim de produsele de cofetărie, de coloranții alimentari”, spune Mihai Culeafă, președinte ANPC.

Și nu vorbim doar de cozonaci. Toate produsele de Sărbători pot fi periculoase. 

„În primul rând trebuie să conștientizăm și să citim eticheta, iar de cealaltă parte să fim mai atenți, mai responsabili în această perioadă a pandemiei când discutăm despre achiziții și mâncare. Dacă nu citim eticheta ne putem trezi cu bomboane care au până la 70 la sută zahăr în ele. Asta înseamnă că la 100 de grame, la un pumn de bomboane, ai până la 14 pliculețe de zahăr. 

Citește și: Președintele Lituaniei: „Flancul estic al NATO se confruntă cu cea mai periculoasă situație”

E-urile sunt într-un număr covârșitor și atunci când stai la masa ce Crăciun le pui pe toate pe masă. De la maioneză, la salată boeuf, o băutură carbogazoasă, putem ajunge până la 200 de aditivi, conservanți și coloranți.

E important să citim eticheta, pentru că altfel putem să ne păcălim. Iar dacă se strică ”o piesă” la noi, la organism, costă mult și suferința e mare”, a declarat și Sorin Mierlea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.