Ai intrat în carantină/izolare plătești. Reguli noi pentru șoferi. Dezinfectant în blocuri

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 29.03.2020 - 22:28
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ordonanța militară numărul 4 a adus reguli noi pentru persoanele care nu respectă perioada de izolare/carantină, dar măsuri noi de protecție pentru șoferii vehiculelor de marfă.

SHARE

Persoanele aflate pe teritoriul României care sunt obligate să stea în izolare la domiciliu, dar nu respectă intervalul impus și ies mai repede din casă vor fi mutați automat în carantină sub pază, numai că vor suporta toate cheluielile de cazare, masă și protecție făcute de stat.

„Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare, vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor”, arată ordonanța militară 4.

Cei care nu respectă carantina și sunt prinși pe stradă, vor intra încă 14 zile în carantină, suportând, de asemenea, și cheltuielile aferente carantinării.

„Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor”, conform ordonanței militare 4.

Conducătorii auto care intră în țară cu autovehicule de marfă de peste 2,4 t au trei opțiuni pentru a se proteja pe ei și de a proteja familiile: carantinarea în spații puse la dispoziție de către angajator; izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se gospodăresc, sau singuri, în alt spațiu locativ disponibil; carantinarea la cerere, în spațiile puse la dispoziție de autoritățile administrației publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinării.

Aceleași condiții se aplică și piloților de aeronave și personalului navigant.

„Opțiunea pentru una dintre modalitățile prevăzute la alin. (1) se materializează prin completarea, de către conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, a unei declarații pe propria răspundere prin care își asumă una dintre cele 3 variante de carantinare/izolare”, arată ordonanța militară 4.

„Am instituit măsuri de izolare preventivă, la locul  de muncă sau în zone special dedicate, pentru personalul care ocupă funcții esențiale în domeniul energiei electrice, gaze naturale și petrol. 

Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în zone aglomerate, am stabilit ca autoritățile administrației publice locale, din 31 martie, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor și vor dezinfecta periodic scările de bloc și lifturile”, a anunțat ministrul de Interne Marcel Vela.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te