Ai grijă la bancomat când scoți bani. Nu mai arunca chitanța! Așa îți pot goli hoții contul

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.09.2024 - 11:25
Ai grijă la bancomat când scoți bani. Nu mai arunca chitanța! Așa îți pot goli hoții contul - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Ai grijă la bancomat când scoți bani. Nu mai arunca chitanța! Așa îți pot goli hoții contul - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Când scoți bani de la bancomat trebuie să ai ghijă ce faci cu datele - Foto: Freepik/Drazen Zigic (rol ilustrativ)
Când scoți bani de la bancomat trebuie să ai ghijă ce faci cu datele - Foto: Freepik/Drazen Zigic (rol ilustrativ)

Ai grijă la bancomat când scoți bani. Nu mai arunca chitanța după ce ai făcut tranzacția. Așa îți pot goli hoții contul. Pe această bucată de hârtie sunt tipărie date esențiale.

SHARE

Când vrei să scoți bani de la bancomat ar trebui să ai mai multă grijă. Chitanța conține informații sensibile pe care hoții le pot folosi să-ți golească contul. 

Astfel, chiar dacă nu este nimeni în jurul tău, cel mai bine este să-ți protejezi datele. Pentru că infractorii cibernetici gîsesc noi metode de a da atacuri. Cu datele furate de pe chitanțele de la bancomat.

Cel mai bine este să nu soliciți chitanță la bancomat sau să o păstrezi ori să o distrugi, dacă nu ai nevoie de aceasta. 

Ai grijă la bancomat când scoți bani. Nu mai arunca chitanța! Așa îți pot goli hoții contul

Infractorii cibernetici găsesc mereu noi metode de înșelătorie. Țintele sunt conturile bancare pe care, mai nou, le post sparge cu ajutorul unei simple chitanțe solicitată de client după o tranzație. 

Citește și: Nouă metodă de furt la bancomat: ”Atenție, tocmai mi-a înghițit cardul!”

Chitanța bancară poate conține informații esențiale care îi ajută pe hoți să fure banii sau să se folosească de acestea pentru a le uzurpa identitatea. În unele cazuri, datele de identificare de pe chitanță. 

Atenție, deci, atunci când solicitați chitanța la bancomat, nu o aruncați imediat în coșul special pentru astfel de hârtii amplasat imediat lângă ATM și nici la coșul de gunoi din apropiere. Acolo caută hoții prima dată. Mai bine păstrați-o sau distrugeți-o dacă nu vă mai este necesară. 

Recent, în mai multe țări europene au fost ridicate alerte despre un nou tip de escrocherie legat de erorile pe care mulți utilizatori le fac atunci cînd scot bani de la bancomate. 

Conform presei străine, este de preferat să alegeți să nu vi se imprime chitanța ci să primiți informațiile despre tranzacție prin telefonul mobil. 

Datele personale trebuie protejate atunci când faci tranzacții la bancomat 

Foto: Freepik/Drazen Zigic

Cum să eviți frauda bancară

Experții spun că este esențial să urmăm anumite recomandări atunci când facem o retragere la un bancomat pentru a asigura o mai mare protecție a datelor cu caracter personal.

În primul rând, nu ar trebui să împărtășim codurile PIN cu nimeni, deoarece aceste parole sunt personale. Utilizatorii ar trebui să se abțină de la difuzarea lor prin WhatsApp, mesaje text sau apeluri.

Citește și: Metodă nouă de furt la bancomat. Un simplu autocolant lasă clienții băncilor fără bani în conturi

De asemenea, nu ar trebui furnizate informații complete de card sau cont, deoarece, de multe ori, infractorii cibernetici iau legătura între ei dându-se drept reprezentanți ai entității bancare pentru a solicita informații de acest tip. Potrivit băncilor, niciun operator legitim nu poate solicita aceste date. Dacă primești o astfel de solicitare, idealul este să mergi la un birou bancar pentru a verifica legitimitatea cererii.

De asemenea, este important să se asigure conexiuni sigure. Accesarea rețelelor Wi-Fi publice ar trebui evitată, deoarece acestea nu îndeplinesc standardele adecvate de confidențialitate și sunt mai vulnerabile la atacurile cibernetice, scrie semana.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te