Afacerea stat - IT-iști, anual: 50 de milioane de euro investiți cresc PIB-ul cu 5 miliarde de euro

DE Ramona Ursu | Actualizat: 04.06.2019 - 08:22
Mihai Matei, CEO al companiei Essensys Software. FOTO: Facebook
Mihai Matei, CEO al companiei Essensys Software. FOTO: Facebook

Mihai Matei, CEO al unei companii de IT din București, a explicat, pentru Newsweek România, că efortul statului pentru o facilitate fiscală oferită industriei IT este modest comparativ cu banii care vin la buget din acest domeniu.

SHARE

Declarația lui Mihai Matei, CEO al Essensys Software, companie din domeniul IT care are circa 70 de angajați, și vicepreședinte al ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, vine după ce, sâmbătă, liderul liberal Ludovic Orban a precizat că „nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit”.  

De la 0,35% din PIB la 6% din PIB

„O parte din forța de muncă din domeniul IT este scutită de impozitul pe venit de 10%. Această scutire a fost decisă în 2001, când s-a gândit o strategie, la nivel de țară, pentru a descuraja migrația de creiere. În 2001, industria IT producea 0,35% din PIB-ul României, iar în acest moment produce 6% din PIB. Acum, industria IT în România se traduce prin circa cinci miliarde de euro anual”. 

Conform lui Mihai Matei, de scutirea fiscală beneficiază circa 30.000 de angajați, din cei 100.000 câți sunt în IT, la nivelul țării: „Vorbim despre 50 de milioane de euro anual, din estimările noastre, atât ar suporta statul pentru industria IT, prin acel avantaj fiscal oferit. Această reducere fiscală este o gură de aer pentru noi, în contextul în care piața muncii în acest domeniu este extrem de complicată. Avem probleme dramatice în a ne găsi oameni, pentru că pleacă în străinătate, pentru că e concurență globală. Pentru un IT-ist din România este foarte simplu să lucreze pe un salariu dublu decât are aici, dacă se angajează la o firmă de peste hotare.”

Vicepreședintele ANIS mai subliniază că nu este vorba despre o scutire în totalitate de taxe a domeniului IT, ci că vorbim doar despre impozitul pe venit, de 10%, de care benficiază circa o treime din angajații din această industrie: „Diferența între taxele pe care le plătește la stat un angajat din domeniul IT, scutit de acest impozit pe venit, și orice alt angajat care nu beneficiază de această facilitate este de 6% din taxele totale pe salariu”. 

„Statul ne-a mai redus din această facilitate”

Mihai Matei mai arată că și alte state, precum Ucraina sau Belarus, oferă reduceri fiscale industriei IT, pentru a o încuraja să se dezvolte, fiind una care și contribuie substanțial la buget. Pe de altă parte, făcând referire strict la declarația lui Ludovic Orban, specialistul în IT mai arată că nu e pentru prima oară când industria din care face parte este ținta declarațiilor populiste ale politicienilor:

„Discuții pe acest subiect sunt reinflamate în fiecare an. La finele lui 2017, prin niște tehnicalități fiscale, statul ne-a mai redus din această facilitate. Subiectul este reluat periodic de politicieni. Mai întâi, pasul l-a făcut PSD, acum văd că a ajuns la PNL și ne apără PSD”.

Ludovic Orban, președintnele PNL, a declarat, sâmbătă, la Mediaș, că „mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR care muncesc în condiții extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit și altul care încasează venituri semnificative, venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuție, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”.  

CITEȘTE ȘI: Ludovic Orban: Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te