„Participarea la Pride este pentru heterosexuali o ocazie de a-şi arăta sprijinul pentru o societate deschisă şi diversă. Iar pentru persoanele LGBT este o ocazie să fim vizibili în centrul orașului, o dată pe an, şi de a arăta celorlalți că diversitatea noastră nu aduce suferința nimănui, ci bucurie şi speranța că putem trăi într-o lume mai bună în care avem loc toți”, a declarat, pentru Newsweek România, Adrian Coman, care nu a mai participat la o paradă gay în România din 2006.
CITESTE SI: FOTO Peste 5.000 de oameni, la parada gay din Bucuresti
Deciziile instanţelor sunt importante şi din punct de vedere moral
Despre decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Adrian Coman arată că este importantă nu doar pentru mutarea în ţară, dar şi pentru că el şi soţul său nu mai sunt priviţi ca străini când ajung la Bucureşti.
„Decizia CJUE confirma că Clay şi cu mine am avut dreptate în 2012 când am solicitat o rezidenţă statului român. De asemenea, certifica faptul că suntem soți pe teritoriul UE, cel puţin în privința libertății de circulație. Voi reveni la București pentru audierea de la Curtea Constituțională, la care se întoarce cazul nostru, pentru a stabili cum trebuie aplicată decizia CJUE în România şi care este protecția Constituției României pentru drepturile noastre la viața privată şi familie”, a precizat Adrian Coman.
„Dorim să îmbătrânim împreună, inclusiv în România. Aceste decizii sunt importante, însă nu numai pentru mutarea în România, ci şi pentru călătoriile pe care le facem aici, în care, ca orice altă familie, avem nevoie să fim recunoscuți ca o familie, atât pentru drepturi concrete (de exemplu, decizii medicale), cât şi pentru dimensiunea morală, că nu încetăm a fi o familie când aterizăm la Otopeni”, a precizat acesta.
Suntem foarte fericiți atât pentru noi, cât şi pentru alte cupluri care vor beneficia de decizia CJUE - de exemplu, doua lesbiene, cărora Guvernul bulgar le-a refuzat reședința, deși sunt în exact aceeași situație ca noi, după ce s-au mutat de la București la Sofia”, conchide românul.
Marţi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca persoanele de același sex căsătorite se bucură de aceleași drepturi ca și persoanele căsătorite de sexe diferite, în țările membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește libera circulație.
CITEȘTE ȘI: Romanița Iordache, expertă în drepturile omului, explică cum va fi afectată România de decizia CJUE
Decizia instanței europene a fost luată în cazul românului Adrian Coman, căsătorit în Belgia cu americanul Clai Hamilton, a căror căsătorie nu a fost recunoscută de statul român, care a refuzat să îi acorde drept de ședere americanului. Atunci, cuplul a decis să dea în judecată statul român.
Decizia CJUE va fi dezbatuta la CCR in 5 iulie.
Sambata, la Bucuresti, a fost cea de-a 14-a editie a paradei gay, organizata de asociatia Accept, la care au participat peste 5.000 de oameni, cel mai mare numar de manifestanti de cand exista marsul. Ei au cerut legalizarea parteneriatelor civile, ca forma de protectie a statului pentru famillile lor.