Adina Florea, recuzată în cazul judecătoarei Muntean. Plângeri penale în lanț pe numele procuroarei

DE Ramona Ursu | Actualizat: 11.12.2019 - 07:20
Procuroarea Adina Florea

Adina Florea, procuror în cadrul Secției Speciale, a fost recuzată în dosarul deschis pe numele judecătoarei Crina Muntean, fosta șefă a Secției Penale a Tribunalului Bihor și unul dintre magistrații vânați după ce s-au alăturat protestelor pentru susținerea justiției.

SHARE

Marin Nicolae, procuror-șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, a admis, marți, cererea de recuzare a procuroarei Adina Florea, în dosarul instrumentat de aceasta pe numele judecătoarei Crina Muntean. În același dosar sunt urmăriți penal foștii procurori ai DNA Oradea, Cristian Ardelean și Ciprian Man, acuzați de procuroarea Florea de abuz în serviciu și șantaj.

Cererea de recuzare a fost formulată de Crina Muntean în data de 9 decembrie 2019. Pe de altă parte, judecătoarea din Oradea a făcut și o plângere penală pe numele procuroarei Adina Florea, pe care o acuză de infracțiunea de divulgare de informații secrete de serviciu sau nepublice.

CITEȘTE ȘI: „Inițiativa pentru Justiție” cere Parchetului General să ia de la SIIJ dosarul judecătoarei Muntean

În ordonanța prin care se admite cererea de recuzare a Adinei Florea, în dosarul în care procuroarea Secției pentru Investigarea Infrarcțiunilor din Justiție o acuză pe judecătoarea Crina Muntean (foto jos) de mai multe infracțiuni, între care și instigare la abuz în serviciu, se arată:

„La data de 9 decembrie 2019, petenta Crina-Elena Muntean a formulat o cerere de recuzare impotriva procurorului de caz Florea Adina, care efectueaza urmirirea penala in dosarul penal P 12019. Precizim faptul ca petenta Crina-Elena Muntean are calitatea de suspect in dosarul penal P12019. In esenta, petenta a solicitat admiterea cererii de recuzare si repartizarea dosarului la un alt procuror pentru a efectua urmarirea penala. (...)

Petenta arata ca a transmis, prin intermediul domnului procuror Ardelean Cristian si a aparatorului acestuia, doamna avocat Trandafir Georgiana, o cerere prin care a solicitat prorogarea audierii, pentru motive medicale, anterioare citirii acesteia. De asemenea, aceasta arata ca motivele pentru care nu s-a putut prezenta au fost anterioare citarii sale, iar cererii sale i-a atasat un certificat de concediu medical.

La momentul la care procurorului de caz Adina Florea i-au fost inmanate documentele medicale, aceasta a afirmat ca: „are urticaie" (referitor la judecătoarea Crina Muntean - n.r.) - in acest context, doamna avocat Trandafir Georgiana a replicat ca diagnosticul ar putea fi o afectiune pe fondul unei boli mai grave, autoimune, sens in care procurorul de caz a continuat, spunand: „De asta nu scapa".

Totodata, petenta a mai aretat ca, dupe cateva minute, a cerut grefierului sa opreasce aparatura de inregistrare, folosita in contextul procedurii penale in derulate. (...) Petinta a precizat ce remarca subiectiva a procurorului de caz tradeaza fara echivoc resentimente reale pe care procurorul de caz Florea Adina le exprima la adresa acesteia.

In acest context, acesta apreciaza ca o astfel de pozitionare subiectiva a procurorului de caz reprezinta un obstacol emotional semnificativ in derularea unei anchete obiective”.

CITEȘTE ȘI: Cazul judecătoarei Crina Muntean. „Coincidențe” între Secția Specială, Inspecția Judiciară și PSD

Adina Florea, plângere penală pentru abuz în serviciu. Solicitare de a fi expertizată psihiatric

Judecătorea Crina Muntean a făcut, marți, plângere penală pe numele Adinei Florea, acuzând-o de divulgare de informații de serviciu secrete sau nepublice. Publicăm, mai jos, integral, plângerea penală făcută de Crina Muntean pe numele Adinei Florea. 

Tot marți, și Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a făcut plângere penală împotriva Adinei Florea, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, și cere, tototdată, realizarea unei expertize psihiatrice în privința procuroarei din cadrul Secției Speciale.

Plângerea penală se bazează pe declanșarea de către procuroarea Adina Florea a urmăririi penale împotriva comisarilor europeni Frans Timmermans și Vera Jourova, a șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, și a lui Augustin Lazăr, procuror general al României, la data demarării cercetărilor. Dosarul a fost clasat, ulterior, pentru că presupusele fapte invocate de Adina Florea nu existau.

Cele două plângeri penale făcute, marți, pe numele procuroarei Adina Florea au fost înaintate procurorului șef al Secției pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.  

CITEȘTE ȘI: 

Judecătoarea Crina Muntean: „Nu cunosc ca «epoca Stănoiu» să fi fost marcată de atâta ipocrizie“

„Poliție politică“ à la Inspecția Judiciară. Judecătoare cercetată pentru un interviu în Newsweek

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te