Acoperișul de 20 de milioane de euro al Arenei Naționale, din nou în pericol să se prăbușească

DE Mircea Marian | Actualizat: 18.12.2020 - 10:54
Arena Națională Foto: Digi 24

Acoperișul Arenei Naționale riscă să se prăbușească, a anunțat președintele FRF, Răzvan Burleanu. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus că va trimite corpul de control pentru a verifica neregulile privind mentenanţa.

SHARE

Structura acoperişului ar fi fost afectată pentru că nu ar fi fost închis când a nins în Bucureşti, iar acesta are risc de prăbuşire, potrivit unui raport al companiei care a montat acoperişul.

“Cu siguranţă Primăria Capitalei va rezolva toate problemele până anul viitor. Ştiu de problemă. Nu am discutat-o încă cu reprezentanţii Primăriei Capitalei“, a confirmat Răzvan Burleanu, președintele FRF. 

Acoperișul retractabil a fost unul dintre cele mai scumpe componente ale Arenei Naționale. Peste 20 de milioane de euro a plătit Primăria Capitalei pentru el. Însă, din 2011, când primarul Sorin Oprescu a inaugurat Arena Națională, acoperișul a cedat de mai multe ori.

Acoperișul nu poate fi acționat dacă temperatura scade sub zero grade sau dacă plouă torențial. 

Pe 6 noiembrie 2015, stadionul a fost închis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru că nu avea autorizație pentru acoperișul retractabil.

În 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că face cercetări cu privire la fapte de abuz în serviciu, în legătură cu modul în care s-au făcut plăţile pentru Arena Naţională. Din cercetări, cei de la DNA au stabilit că, deşi proiectul iniţial prevedea un acoperiş fix din tablă, pentru care exista aviz ISU, ulterior proiectul a fost modificat. Nu se cunoaşte deocamdată din ce motiv s-a luat această decizie şi de ce a fost ales un acoperiş retractabil, din alt material, pentru care nu se putea obţine aviz din partea ISU. Şi, mai precizează cei de la DNA, în ciuda faptului că se ştia că nu se poate obţine acest aviz, la încheierea lucrărilor constructorul a fost plătit pentru respectivul acoperiş.

În februarie 2018, Firea își manifesta indignarea față de situație. “Nu este posibil să acceptăm acești termeni în care s-a plătit și nu beneficiem. Era inadmisibil ce se întâmplă pe teren. Nu e posibil să plătim și să nu beneficiem! Ne asumăm aceste riscuri și cine a greșit, plătește! Sută la sută! Avem pârghiile posibile. În cazul în care s-a dovedit a fi o eroare de execuție sau de semnare, vom lua măsurile necesare“, spunea fostul primar al Capitalei. Nu s-a produs însă nici o schimbare, iar stadionul are în continuare aceleași probleme cu acoperișul și cu gazonul. 

Arena Națională a costat 234 de milioane de euro, cu peste 80 de milioane de euro peste Commerzbank Arenă din Frankfurt, construită de aceeași firmă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te