A murit fetița de 5 ani cu boala Wilson, care a făcut transplant de ficat

DE Romulus Preda | 18.05.2022 - 14:25
Fetita de 5 ani cu boala Wilson a murit / Foto: Inquam Photos / George Călin

Fetiţa de 5 ani cu boală Wilson care a fost supusă, luna trecută, la un transplant de ficat a murit marți seara, anunță Institutul Clinic Fundeni.

SHARE

"Fetiţa care a suferit un transplant de ficat pe data de 30 aprilie a decedat în seara zilei de 17 mai, la ora 20,40, în urma complicaţiilor postoperatorii apărute în ultimele zile", se precizează într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii instituţiei medicale anunţau luni că, după o perioadă cu evoluţie favorabilă, starea clinică a fetiţei transplantate a suferit o "agravare progresivă", iar în cursul aceleiaşi zile s-a intervenit din nou chirurgical, identificându-se complicaţii ale anastomozei biliare care "au fost corectate".

Ministerul Sănătăţii informa pe 25 aprilie că în România a fost raportat un caz de hepatită acută severă la un copil.

Citește și: VIDEO Avionul China Eastern Boeing 737-800 a fost prăbușit intenționat, ucigând 132 de pasageri

"Cazul raportat de România este al unei fetiţe de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze peste 500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică", preciza Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Pe 29 aprilie, micuţa, care era internată la Spitalul "Grigore Alexandrescu", a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni în vederea efectuării unui transplant hepatic.

Citește și: VIDEO Renault s-a „predat” lui Putin pentru a putea reveni. Rușii vor să producă și Lada Duster

"Fetiţa este în stare gravă, dar stabilă, specifică pacienţilor cu insuficienţă hepatică, având şi alte comorbidităţi. În timpul transportului cu ambulanţa a fost însoţită de un medic specialist ATI de la Spitalul "Grigore Alexandrescu". Între timp a fost stabilită şi cauza hepatitei severe, care este boala Wilson, o tulburare genetică ce provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Acumulările de cupru determină insuficienţă hepatică şi leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz opţiunea terapeutică", explica ministerul.

Pe 1 mai a fost efectuat "cu succes" transplantul hepatic, iar starea fetiţei era stabilă. Trei zile mai târziu Institutul Fundeni informa că starea fetiţei era staţionară, iar grefa hepatică era funcţională. Copila era atunci în continuare intubată şi ventilată mecanic în Secţia de terapie intensivă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te