7 ani închisoare dacă refuzi încorporarea pentru război. 5 zile să ajungi la garnizoană din Europa

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.03.2022 - 19:56
7 ani închisoare dacă refuzi încoporarea în caz de război. 5 zile să ajungă la garnizoană din Europa
7 ani închisoare dacă refuzi încoporarea în caz de război. 5 zile să ajungă la garnizoană din Europa

Posibilitatea ca războiul să se extindă – deocamdată foarte redusă – a determinat executivul să încerce să pună în ordine modul în care își cheamă bărbații sub arme. Executivul vrea să reglementeze încorporarea.

SHARE

Guvernul pregătește un proiect de lege care vizează gestionarea rapidă a situațiilor de criză, în contextul conflictului din Ucraina.

Citește și: VIDEO Cozi ca pe vremea lui Ceaușescu la benzinăriile din București de teama scumpirii carburanților 

Draftul susținea  pregătirea unei rezerve generale în caz de război, în care să fie cuprinşi bărbaţii români între 18 şi 60 de ani.

Citește și: DOCUMENT În caz de război, românii din diaspora au 15 zile să revină acasă pentru încorporare

Prin excepție, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de imobilizare sau a stării de război, cetățenii încorporabili cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, în vederea îndeplinirii serviciului militar.

7 ani închisoare dacă refuzi încorporarea pentru război. 5 zile să ajungi la garnizoană din Europa

Prin excepție, instituirea stării de urgență, a stării de asediu ori la declararea stării de imobilizare sau a stării de război, rezerviștii voluntari și rezerviștii din rezerva operațională cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale în termen de maximum 5 zile de la data notificării, pentru cei plecați în țări din Europa, respectiv 15 zile calendaristice de la data notificării, pentru cei plecați în țări din afara Europei.

Citește și: PROIECT. În caz de război, toți bărbații între 18 și 65 de ani pot fi „încorporaţi și concentraţi”

 
"Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică", a precizat Vasile Dîncu.

Indiferent de explicațiile ministrul Dîncu, pedeapsa pentru neprezentarea la încorporare se află scrisă în Codul Penal.

(1)  Neprezentarea la încorporare, concentrare sau mobilizare în timp de război sau pe durata stării de asediu, în termenul prevăzut în ordinul de chemare, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

2.      Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi neprezentarea celui încorporat sau concentrat la unitatea la care a fost repartizat, precum şi a celui care, executând potrivit legii serviciul alternativ, nu se prezintă în termen la angajator.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te