6 tone de carne de vită din import, confiscată de inspectorii sanitari veterinari: Neregulile găsite

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.01.2023 - 18:22
Carne de vită - Foto: Profimedia

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 245.000 lei, fiind reţinută oficial cantitatea de 6.098 de kg carne de vită.

SHARE

Inspectorii sanitari-veterinari au confiscat peste şase tone de carne de vită congelată, provenită din comerţul intracomunitar şi din import, în urma unei acţiuni de control desfăşurate în perioada 8 - 10 ianuarie 2023, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Citește și: A fost nevoie de 50 de ani ca Spitalul Municipal Câmpulung să aibă o nouă secţie de sterilizare

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, inspectorii au efectuat o acţiune fulger de control la 29 depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare din judeţele Giurgiu, Ilfov şi Bucureşti.

Principalul aspect urmărit a fost depistarea unor posibile practici ilegale de congelare a cărnii, pentru care producătorul a stabilit pe etichetă că se comercializează refrigerată, congelare care, uneori, se realizează chiar aproape de finalul perioadei de valabilitate.

Inspectorii ANSVSA susţin că această metodă, în contradicţie cu legislaţia, este utilizată pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului (se aplică o altă etichetă cu informaţii referitoare la carnea congelată, cu un alt termen de valabilitate) şi, deseori, pentru a ascunde modificările organoleptice ale cărnii.

Citește și: VIDEO O cățelușă a învățat să comunice prin butoane. Acum cere medicamente, că e „mare tristă”

Totodată, au fost verificate şi condiţiile de igienă, conformitatea documentelor însoţitoare, termenul de valabilitate, menţinerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilităţii, etichetarea şi marcarea produselor.

Astfel, inspectorii ANSVSA au descoperit mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerţ intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din ţări terţe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată şi congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător.

Principalele neconformităţi constatate au fost dubla etichetare a produselor (pe lângă eticheta producătorului s-a identificat şi o altă etichetă aplicată după schimbarea stării termice a produsului prin congelare) şi lipsa trasabilităţii produselor.

În acest context, ANSVSA a dispus extinderea controalelor oficiale cu această tematică la nivel naţional.

Instituţia menţionează că practicile înşelătoare sau frauduloase identificate în timpul controalelor oficiale sunt introduse în platforma AAC (Sistemul de Asistenţă şi Cooperare Administrativă), sistem folosit la nivelul Uniunii Europene pentru a face schimb de informaţii cu privire la încălcările transfrontaliere a normelor lanţului alimentar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te