6 medicamente pe care nu trebuie niciodată să le amesteci cu produsele lactate

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.02.2024 - 15:47
6 medicamente pe care nu trebuie niciodată să le amesteci cu produsele lactate - Foto: Epoch Times / imagine cu caracter ilustrativ

6 medicamente pe care nu trebuie niciodată să le amesteci cu produsele lactate. Iată ce spun specialiștii despre momentul în care combinați medicamentele cu produsele lactate.

SHARE

6 medicamente pe care nu trebuie niciodată să le amesteci cu produsele lactate. Iată ce spun specialiștii despre momentul în care combinați medicamentele cu produsele lactate.

Medicamente pe care să nu le combini cu pastile 

Există mai mult calciu în corpul tău decât orice alt mineral. Îți alcătuiește oasele și dinții și menține anumite țesuturi ale corpului puternice și flexibile pentru mișcare. Ajută chiar la coagularea sângelui, la contractarea vaselor de sânge și a mușchilor, iar corpul tău nu poate produce hormoni fără ea.

Deoarece au un conținut mare de calciu, lactatele pe care le mănânci și le bei sunt importante, dar există unele medicamente pe care nu ar trebui să le amesteci cu lactatele.

Citește și: Cum pot elibera acum farmaciile antibiotice fără reţetă. Care este condiţia

Unele medicamente pot reacționa cu laptele și alte produse lactate, fie cauzând o absorbție mai mică a medicamentului, fie provocând modificări ale nivelului de calciu din sânge.

Dar nu trebuie să evitați lactatele dacă luați oricare dintre aceste medicamente. În cele mai multe cazuri, Food and Drug Administration (FDA) a anunțat linii directoare pentru cât timp trebuie să așteptați pentru a vă bucura de lactate după ce ați luat medicamentul. Trebuie doar să cronometrezi bine.

Iată șase medicamente pe care nu ar trebui să le amesteci cu lactate

Milioane de oameni iau medicamente pentru hipotiroidism, o afecțiune în care glanda tiroidă - glanda în formă de fluture din fața gâtului - nu produce suficient hormon tiroidian. Este un hormon important pentru că ajută la energia, reglarea greutății, temperatura corpului și creșterea părului și a unghiilor.

Medline Plus, Levotiroxă, Synthroid (levotiroxina) înlocuiește acel hormon tiroidian lipsă din organism, dacă aveți hipotiroidism.

Toate medicamentele tiroidiene trebuie luate pe stomacul gol, dar levotiroxina este puțin diferită. Consumul de alimente care conțin calciu sau administrarea unui supliment de calciu poate duce la absorbția mai mică a medicamentului. Un mic studiu din 2018 a arătat că consumul de lapte a fost asociat cu niveluri mai scăzute de levotiroxină circulantă.

 FDA recomandă să aștepți patru ore pentru a ingera lactate după ce ai luat medicamentul.

Grijă și la antibioice

Antibioticele sunt medicamente care salvează vieți, acționând împotriva infecțiilor bacteriene. Nu funcționează împotriva virușilor, gripei sau răcelii comune.

Milioane de antibiotice sunt prescrise în fiecare an și există multă îngrijorare cu privire la creșterea rezistenței la antibiotice. Dar atunci când sunt absolut necesare, antibioticele pot salva vieți. 

Există multe antibiotice care nu ar trebui luate împreună cu produsele lactate, deoarece calciul din alimente poate reduce cantitatea de medicamente pe care corpul dumneavoastră îl poate folosi. Ia medicamentul cu cel puțin două ore înainte de a consuma produsele lactate.

Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că antibioticul pe care îl luați poate fi consumat împreună cu lactate sau nu.

Suplimentele de fier nu trebuie consumate cu lactate

Unii oameni iau suplimente de fier pentru anemie, o afecțiune în care sângele tău nu are suficiente celule roșii din sânge. Dacă anemia este suficient de severă, pot fi necesare infuzii de fier, dar de multe ori un medic vă va prescrie suplimente de fier pe care să le luați pe cale orală.

Studiile arată că fierul se ia cel mai bine pe stomacul gol, deoarece astfel va fi absorbit mai bine. Uneori, suplimentele de fier provoacă reacții adverse incomode, cum ar fi stomacul deranjat.

În acest caz, este bine să luați suplimentul cu puțină mâncare, dar asigurați-vă că nu este un aliment lactat cu conținut ridicat de calciu, deoarece acestea pot interacționa. Asigurați-vă că le administrați pe cele două cu aproximativ două ore distanță.

Osteoporoza și litiul, combinație greșită cu lactatele

Osteoporoza este o afecțiune frecventă la persoanele în vârstă, în special la femei, în care oasele lor se subțiază și devin fragile. Riscul dumneavoastră de a rupe un os crește dacă aveți osteoporoză. Medicamentele numite bifosfonați sunt prescrise pentru întărirea oaselor.

Produsele lactate, dar și alte alimente bogate în calciu, cum ar fi sucul de portocale fortificat , sunt cunoscute că fac ca organismul dumneavoastră să absoarbă și să utilizeze mai puține medicamente. 

Sărurile de litiu sunt medicamente care ajută la reducerea episoadelor de bipolaritate la persoanele care au fost diagnosticate cu tulburare bipolară. Funcționează prin stabilizarea stării de spirit și, din această cauză, este uneori prescris pentru alte boli psihiatrice, cum ar fi depresia sau schizofrenia .

Utilizarea pe termen lung a litiului poate provoca o acumulare de calciu în corpul dumneavoastră. Medicamentele cu litiu sunt vândute sub mărcile Eskalith și Lithobid. 

Citește și: Antibioticele eliberate fără rețetă, doar pentru 48 de ore. Doza de urgență a fost micșorată

Dacă luați aceste medicamente, discutați cu medicul dacă ar trebui să reduceți, să evitați sau să programați lactatele într-un mod specific.

Nici medicamentele împotriva virusului HIV nu sunt bune în combinație cu lactatele

Peste 1 milion de americani trăiesc cu HIV. 7Dovato și Tivicay sunt ambele medicamente antiretrovirale care sunt utilizate pentru a ajuta la tratarea HIV/SIDA. Ele sunt utilizate în combinație cu alte medicamente pentru a trata boala. 

Nici acestea nu sunt recomandate să fie luate în combinație cu lactatele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te