400 € pentru promovarea ”traseului” la examenul de permis. Ce pățeau candidații care nu dădeau șpagă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.02.2024 - 21:28
Candidații dădeau șpagă pentru a promova proba practică Foto: Profimedia Images - rol ilustrativ

Mai mulți polițiști au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi permis fraudarea probei practice e examenului de obținere a permisului auto. Complici erau instructorii auto și patronul unei școli de șoferi.

SHARE

Cinci angajați ai Serviciului de Permise Arad au fost trimiși în judecată de DNA pentru fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor. 

Aceștia primeau șpaga fie prin intermediari, fie direct. În acest ultim caz, banii erau puși în portirea din dreapta mașinii, iar aceștia îi luau. 

Sumele cerute erau între 200 și 400 de euro. 

Șpagă la permise. Cum erau încurcați candidații care nu dădeau mită. În ce loc se ascundeau banii

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Timișoara au finalizat un dosar privind fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad.

În acest dosar au fost trimiși în judecată nouă inculpați, între care cinci angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto în perioada 2022 – ianuarie 2023.

Citește și: Polițiștii anchetați pentru șpagă la Serviciul Permise Suceava se pensionează pe caz de boală

În prezentul dosar, privind doar fraudarea probei practice, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, inculpații:
-Mironescu Vasilică Bogdănel, la data faptelor comisar șef de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,

-Bezergheanu Daniel, la data faptelor comisar de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
-Ghergheș Ioan, la data faptelor inspector principal de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,

-Bozgan Marian Ioan, la data faptelor agent - șef principal de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
-Stoica Ionuț Tiberiu, la data faptelor agent șef de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită, comise în formă simplă și continuată,
- D. C. I., la data faptei administrator al unei școli de șoferi, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,
- S. P. I., la data faptei instructor auto, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,

Și, în stare de libertate, inculpații:
- B.V. și H. C., pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, comise în formă simplă și continuată.”, a transmis DNA.

Cum se dădea șpagă la Permise 

Conform informațiilor procurorilor, cei cinci inculpați, polițiști - examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 euro – 400 euro, în legătură cu fraudarea examenelor practice, pentru obținerea permisului de conducere.

Citește și: Instructor auto a fost prins în flagrant când lua „șpagă” de la cursantul lui pentru permis auto

Concret, banii ar fi fost remiși celor cinci polițiști de către intermediari, fie direct, fie prin plasarea acestora în portiera dreapta-față a autoturismului cu care urma să se susțină proba practică. 

De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării, intermediarul l-ar fi „atenționat” pe polițistul examinator cu următoarele cuvinte: „Puteți avea grijă de cel/cea care este la volan?”, acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată.

De precizat este faptul că, spre deosebire de persoanele favorizate în maniera de mai sus, candidații care susțineau proba practică fără a remite sume de bani ar fi fost conduși pe trasee dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli și implicit pentru a nu promova proba respectivă.

În cauză, a fost efectuată o investigație financiară privindu-i pe inculpații Bozgan Marian Ioan, Bezergheanu Daniel, Ghergheș Ioan, Stoica Ionuț Tiberiu, Mironescu Vasilică Bogdănel, ocazie cu care s-ar fi constatat că aceștia nu ar fi putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 lei și 206.515 euro.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani / instrumente financiare / bunuri, puse sub sechestru.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și complicitate la luare de mită.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te