2.500 lei amendă pentru românii care stau la țară și își curăță curtea. Pentru ce au nevoie de aviz?

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.07.2024 - 08:54
2.500 lei amendă pentru românii care stau la țară și vor să curețe curtea. La ce au nevoie de aviz? - Foto: Profimedia Images

2.500 lei amendă pentru românii care stau la țară și vor să curețe ograda. La ce au nevoie de aviz? vă spunem potrivit legii. Este o cerință ciudată dar trebuie să fiți prevăzători ca să nu rămâneți fără bani.

SHARE

Oamenii care trăiesc la țară sau au case la țară nu sunt stăpâni și pe natură. Ei trebuie să obțină avize pentru tot ceea ce construiesc.

2.500 lei amendă pentru românii care stau la țară și vor să curețe curtea. La ce au nevoie de aviz?

De asemenea, au nevoie de aprobări pentru ceea ce demolează. Mai mult, au nevoie de avize și dacă defrișează ori dacă vor să îți curețe curtea sau ograda.

Pare greu de crezut dar ai nevoie de aviz și dacă tai un copac. Nu poți lua securea și, apoi, să amenajezi în fața casei. Amenda, dacă nu ai aviz de tăiere pentru un copac este de până la 2.500 de lei. 

Citește și: 10.000 lei amendă dacă asiguratorul vă înșală când vă evaluează mașina avariată. Cum îi prindeți?

Expertiza tehnică necesară pentru tăierea unui copac este realizată doar de un expert tehnic în construcții, autorizat de Ministerul Dezvoltării.

Cel care plătește exeprtiza este proprietarul sau cel care vrea să facă lucrarea. Dacă nu iei aviz și ai un vecin „binevoitor”, acesta te poate pârî la autorităților și poți lu o amendă.

Despre expertiza tehnică în caz de tăiere a copacilor AICI

Citește și: Amendă de până la 2.000 lei pentru românii care stau la casă și ies în fața porții. Ce NU au voie?

Amenda pentru tăierea unui copac fără aviz poate ajunge până la 1500 – 2500 lei. Expertiza tehnică te ajută să obții autorizația pentru tăierea copacului, justificând real, legal și transparent decizia ta.

De ce e enevoie de aviz?

Autoritățile cer aviz pentru că pomii sunt un bun fără de care planeta s-ar prăbuși fără aer. Privind în perspectivă, nu ai vrea să trăiești sau să îți crești copilul într-un mediu mai sănătos, mai curat și mai puțin poluat? Cu asta ne ajută copacii și de aceea este bine să facem tot ce putem pentru a-i proteja. De asemenea, copacii te ajută în caz de calimitate pentru a opri inundații. Tot copacii aduc ploaia.

Amendă dacă vă înșală asiguratorul

În urma accidentelor care se soldează cu avarierea gravă a mașinilor, șoferii nevinovați pot să-și repare autovehiculele sau chiar să primească banii pe acestea, dacă se constată daună totală. 

Sunt însă situații în care sumele primite sunt mai mici față de costurile reale ale reparațiilor sau valoarea mașinii. 

În prezent, un proiect de lege care va fi dezbătut în Parlament îi vizează pe asiguratorii care diminuează valoarea daunei acoperite de RCA.  Dacă va fi adoptat, aceștia vor fi amendați cu 10.000 de lei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te