18.000 lei salariu pentru un Director din PMB care a demisionat. Ar fi adus prejudiciu de 500 mii €

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.06.2022 - 13:30
18.000 lei salariu pentru un Director din PMB care a demisionat. Ar fi adus prejudiciu de 500 mii €

Primarul Nicușor Dana a anunțat că directorul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor și-a dat demisia după ce Curtea de Conturi l-a acuzat că a gestionat banul public.

SHARE

Andrei Mina Drăghici, directorul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor era bine plătit. El avea un salariu de 16.900 de lei, la care se adăuga un spor de condiții vătămătoare de 1.500 lei. Autoritatea este în subordinea Consiliului General și primește, mare parte din bani, de la Primăria București.

Citește și: ANALIZĂ Valentin M. Ionescu: Impozit progresiv, cota unică sau sarcină fiscală ?

„Andrei Mina Drăghici, directorul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) din august 2018, și-a dat demisia din funcție. Directorul general Mina Drăghici a gestionat bugetul instituției ca pe propriul buzunar, iar acest lucru se vede clar din concluziile raportului Curții de Conturi, dar și din cele 3 rapoarte ale Corpului de Control pe care l-am trimis pentru verificări la ASPA.Punem punct astfel unui mandat în care resursele publice s-au dus mai degrabă către diverși clienți politici ai PSD, în detrimentul animalelor pe care ASPA le are în grijă.

Iată câteva cifre relevante din rapoartele menționate:

- 809.200 lei, prejudiciu material provenit din achiziția a 24 de containere neutilizabile din punctul de vedere al normelor sanitar-veterinare;

- 535.493 lei, sumă cheltuită pentru achiziționarea și instalarea unor cuști pentru câini la adăpostul ASPA din Mihăilești, fără să existe documente de recepție și la construcția cărora nu s-au folosit numai materiale furnizate de executant, ci și materiale rezultate din vechile cuști, dar contravaloarea materialelor a fost plătită integral;

- 147.902 lei, reprezentând cheltuieli de personal provenite din angajarea nejustificată a unor persoane detașate de la societăți comerciale private;

-103.305 lei, cheltuieli nejustificate în cadrul evenimentului ”Stop Abandon”.

- 809.200 lei, sumă ce reprezintă valoarea achiziționării a două ambulanțe veterinare fără obținerea autorizațiilor pentru funcționare de la Colegiul Medicilor Veterinari.

De asemenea, directorul general Drăghici e responsabil de realizarea mai multor achiziții publice restrictive și netransparente, acceptând oferte ale unor operatori economici fără ca aceste oferte să corespundă cerințelor din caietele de sarcini.

Pentru toate aceste nereguli, fostul director a fost chemat în fața a două comisii de disciplină, pe care însă, ca politruc înșurubat în funcție de PSD și de satelitul său defunct ALDE, s-a străduit să le fenteze. Directorul Drăghici și-a luat repetate concedii medicale, pe care nu le-a mai putut însă prelungi din momentul în care comisiile de disciplină au sesizat Colegiul Medicilor.

În plus, am sesizat Parchetul pentru indicii legate de săvârșirea unor fapte penale cu ocazia achizițiilor făcute de ASPA și am sesizat de asemenea Curtea de Conturi pentru verificarea legalității încheierii și derulării contractelor de achiziții publice. Estimăm prejudicii de aproape 500.000 de euro și ne vom îndrepta către instituțiile abilitate pentru recuperarea acestora.”, scrie Nicușor Dan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.