110 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor de cazare şi hrană a refugiaţilor ucraineni

DE Alexandra Lupascu | 08.09.2023 - 16:29
110 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor de cazare şi hrană a refugiaţilor ucraineni Foto: gov.ro

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că Guvernul a alocat suma de 110 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor de cazare şi hrană a refugiaţilor ucraineni. Această sumă va acoperi decontarea cheltuielilor pentru lunile mai şi iunie ale anului curent

SHARE

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că Guvernul a alocat suma de 110 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor de cazare şi hrană a refugiaţilor ucraineni.

Această sumă va acoperi decontarea cheltuielilor pentru lunile mai şi iunie ale anului curent. 

"Guvernul a alocat astăzi suma de 110 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor de cazare şi hrană a refugiaţilor ucraineni.

Această sumă va acoperi decontarea cheltuielilor pentru lunile mai şi iunie ale anului curent, iar banii provin din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, după şedinţa Executivului, conform news.ro

Întrebat de ce nu ajunge Executivul cu plata la zi a ajutoarelor pentru ucraineni, Constantin a spus că este o preocupare şi un angajament ferm şi constant de a susţine refugiaţii din Ucraina.

Citește și: Bashar al Assad atacă Israelul cu o rachetă ruseasc cu rază lungă de acțiune. Putin a fost de acord

”Şi tocmai am anunţat astăzi, aş spune, o parte plină. Întârzierile, care au fost nefericite, dar din motive obiective, tocmai au început să fie şterse din calendar.

Din cele patru luni, dacă nu mă înşel, de întârziere, două, iată, au fost rezolvate astăzi şi se vor identifica surse de finanţare pentru ajungerea la zi a acestui sprijin”, a arătat el.

Ucrainenii s-au relocat în România

Despre condiţiile în care trăiesc aceştia pe teritoriul României, Mihai Constantin a răspuns: ”Eu cred că refugiaţii ucraineni, care, din nefericire, au ales să plece de la casele lor, trăiesc în România mai bine decât ar face-o la ei acasă, într-o ţară invadată militar de o forţă agresivă străină.

Angajamentele noastre pentru a-i susţine pe refugiaţi rămân la cote înalte şi cred că am văzut şi la nivel social multe, multe dovezi de sprijin.

De asemenea, ţin să vă readuc aminte că refugiaţii, tocmai pentru a - îmi permit un comentariu acum - compensa dorul de casă, sunt ajutaţi şi să se insereze în piaţa de muncă de la noi din ţară şi să se adapteze cât mai bine, temporar, condiţiei pe care o acum, cea de refugiat din motiv de război din propria ţară”. 

HOTĂRÂRE DE GUVERN prevede alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a sumelor forfetare lunare pentru familiile şi persoanele singure beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare.

Astfel, se alocă 110 milioane lei în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a sumelor forfetare lunare pentru cazarea şi hrana refugiaţilor ucraineni, pentru lunile mai-iunie 2023.

Sumele se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te