100.000 de migranți din Asia au venit în România. Majoritatea sunt muncitori și studenți

DE Alexandra Lupascu | 17.04.2024 - 07:41
100.000 de migranți din Asia au venit în România. Majoritatea sunt muncitori și studenți Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Chestorul general Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a adus în discuție dinamica fluxurilor migratorii către România și impactul acestora asupra țării.

SHARE

Despescu a evidențiat că România devine o destinație tot mai atractivă pentru muncitori și studenți din diverse țări asiatice, precum India, Bangladesh, Pakistan sau Sri Lanka.

Totuși, acest flux migratoriu nu este exclusiv orientat spre România, ci mulți dintre acești migranți au ca destinație finală țările din vestul Europei, unde au conexiuni sociale și posibilități de stabilire mai bune.

„Avem 100.000 de persoane care sunt aprobate să vină în România, ca și contingent de muncă pentru anul 2024, cum a fost și în anul 2023. Anul trecut au fost 100.000 aprobați, anul acesta sunt încă 100.000 aprobați.

100.000 de migranți din Asia au venit în România. Majoritatea sunt muncitori și studenți

Astăzi, undeva la 150.000 de cetățeni din state terțe au dreptul de muncă în România sau dreptul de studii în România. Cu cele două categorii ne confruntăm.

Într-adevăr, foarte mulți dintre cei care vin, și vorbim de India, Bangladesh, Pakistan, de Sri Lanka, au venit în România cu intenția de a pleca în vest unde au rude, prieteni, unde au asigurate alte condiții.

Citeşte şi: Excluderea României din Schengen stârnește o furtună în Austria: „Rușinos, nedrept”. Cine ne susține

Au pe cineva acolo care le indică cum este și ce trebuie să facă pentru a ajunge. Bineînțeles și un suport de însoțire, transport și așa mai departe.

De aceea noi ne-am confruntat cu un număr mai mare de depistări la granița cu Ungaria, pe ieșirea din țară. Ați văzut, în foarte multe situații, depistări, grupuri întregi de persoane, unele dintre ele transportate în condiții de pericol.

Au venit pentru un trai mai bun

Îmi aduc aminte două cazuri cu automarfar de transport cu răcire. Dacă persoanele respective nu erau depistate la timp, cu siguranță aveam o tragedie.”, a spus chestorul Despescu, la DC News.

Citeşte şi: Austria încă ține România în așteptare la „poarta” Schengen-ului terestru: Karner: "Avem interese"

„Să ne uităm puțin și în anii anteriori. Am avut inclusiv omoruri între ei. Au fost câteva fapte de omor, atât în Timișoara, cât și în Arad. Persoanele depistate sunt astăzi în procedură de cercetare, dar recent, într-adevăr, am avut un incident prezentat intens în spațiul public, cu uz de armă din partea colegilor noștri care au urmărit un turist ce transporta astfel de persoane. Mare parte dintre ei erau cu drept de ședere și intenția lor era să plece.”, a spus Bogdan Despescu.

Chestorul susține că persoanele care intră ilegal în țară, dacă solicită azil, au drept de ședere până la pronunțarea instanței.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te