S-a născut în 1944 la București și a urmat cursurile Liceelor Mihai Viteazu și Ion Luca Caragiale.
El spune că multe dintre abilitățile sale se datorează acestei perioade. La 16 ani, a emigrat în Israel. Acolo a absolvit Institutul de Tehnologie în 1970, unde a obținut licența în inginerie civilă.
Deține un masterat în managementul ingineriei de la Columbia University și doctoratul în Inginerie și Planificare de Transport de la NYU Tandon School of Engineering.
După absolvirea liceului a făcut stagiul militar doi ani și jumătate în armata israeliană. Războiul de șase zile care a avut loc între 5 și 10 iunie 1967, l-a prins ca participant activ la sfârșitul primului an universitar.
Michael Horodniceanu are peste 40 de ani de experiență în industria de transporturi și construcții, inclusiv în domeniul academic și peste 30 de ani de activitate de management executiv, conducând entități publice și private majore.
Experiența sa în afaceri include poziția de CEO la Urbitran Group, companie multi-disciplinară, de planificare de transport, inginerie, arhitectură și management al construcțiilor cu birouri în SUA. Între 2008 și 2017 a fost președintele MTA Capital Construction.
Din această funcție a coordonat activitățile de construcție pentru mai multe mega proiecte, incluzând East Side Access (12 miliarde $), Second Avenue Subway (4,5 miliarde $), Number 7 Line Extension (2,4 miliarde $) și Fulton Street Transit Center (1,4 miliarde $). De asemenea, a condus implementarea MTA Capital Security Program, a supravegheat încheierea lucrărilor la South Ferry Terminal și a început a doua fază a lucrărilor la Second Avenue Subway și accesul Metro North la gara Penn Station.
„Cel mai important lucru care l-am realizat a fost fără doar și poate dezvoltarea sistemului de metrou în New York. Voi putea spune cu mândrie că voi lasă în urmă New Yorkul puțin mai bine decât l-am găsit în 1970. Consider asta a fi o importantă contribuție pentu orașul New York și în mod personal pentu copii și nepoții mei“, ne-a declarat Michael Horodniceanu.
Profesorul crede că „România are mulți tineri care sunt bine educați și foarte pricepuți în tehnologie, iar domeniul Hi Tech este un teren care poate fi exploatat cu succes“, iar țara noastră „are nevoie să-și îmbunătățească infrastructura pentru a deveni competitivă pe piața european“. Totodată, Michael Horodniceanu spune că trebuiesc încurajate parteneriatele Public - Privat.